• Menu
  • Menu

ARGENTINA

Stříbrná země

Rok je pryč a naše další objevování Jižní Ameriky začalo v Argentině. Jelikož část Patagonie je v Chile, zajedeme se podívat i tam. Než se pustím do psaní cestopisu, nejdříve pár informací o Argentině.

Salta
Salta

Argentina leží na jihu jihoamerického kontinentu. Oficiální název země je Argentinská republika a hlavní město je Buenos Aires. Rozloha země činí 2 766 890 km2 a počet obyvatel dosahuje více než  40 100 000 s hustotou 14 obyvatel/km2. Argentina leží v časovém pásmu GMT – 3.

Státní zřízení je pluralitní federativní prezidentská republika s dvoukomorovým parlamentem. Úředním jazykem je španělština a němčina. Měna Argentiny je argentinské peso (ARS), které se dělí na 100 centávů. Prezidentkou republiky je Cristina Fernandez de Kirchner, manželka bývalého prezidenta, a je zároveň předsedkyní vlády a vrchním velitelem ozbrojených sil. Původní ústava Argentinské republiky byla vydána v roce 1853, ale v roce 1994 byla vydána nová. Ta má za předpoklad, že se prezidentský systém oslabí a zavede se úřad předsedy vlády. Další položkou je rozšíření občanských práv a svobod a zrušení branné povinnosti. Má se zavést služba v armádě pouze dobrovolná. Argentina je členem několika mezinárodních organizací, mezi nimi například OSN, OAS (The Organisation of American States), ALADI (Asociación Latinoamericana de Integración). Vlajku Argentinské republiky představují 3 vodorovné pruhy, 2 světle modré a 1 bílý, které zobrazují jasnou oblohu a sníh v Andách, a žluté zářící slunce s lidskou tváří. Slunce je symbol toho květnového na zatažené obloze 25. května 1810, kdy se konala 1. masová demonstrace za účelem nezávislosti země. Tu získala Argentina až 9. července 1816.

Argentinu lemuje 4 984 km pobřeží Atlantiku na východě, dále 832 km hranice s Bolívií a 1 880 km s Paraguayí na severu, na východě 1 224 km hranice s Brazílií a 579 km s Uruguayí a na západě 5 150 km s Chile.

Administrativní dělení Argentiny do 23 provincií: Buenos Aires, Catamarca, Chaco, Chubut, Córdoba, Corrientes, Entre Ríos, Formosa, Jujuy, La Pampa, La Rioja, Mendoza, Misiones, Neuquén, Río Negro, Salta, San Juan, San Luis, Santa Cruz, Santa Fé, Santiago del Estero, Tierra del Fuego, Tucumán. Argentina má 35 chráněných přírodních parků.

cesta na fitz roy 2
cesta na fitz roy 2

Nejvyšší horou Argentiny je Cerro Aconcaqua s 6 959 m. n. m., nejnižší bod je Salina Chicas s – 40 m. n. m. Nejdelší řekou je Paraná, která v zemi měří 1 700 km.

Historie. Argentina zažila několik pokusů o prozkoumání a dobytí. První průzkumníci byli Juan Díaz o de Magal roce 1520, v roce 1529 Sebastian Cabot a další. Po objevování Argentiny vzniklo v roce 1535 dnešní hlavní město Buenos Aires. To ale během převratů rozvrátili Indiáni a od roku 1580 bylo budováno znovu. Indiáni museli ustupovat z oblastí, kde byl od roku 1546 rozvíjen chov hovězího dobytka, před pastevci a tak byli na konci 19. století skoro vyhlazeni. V roce 1776 bylo zřízeno španělské místokrálovství Río de la Plata, jehož hlavní město bylo Buenos Aires, a v roce 1778 se uvolnil obchod Argentiny se Španělskem. Tyto události se postaraly o hospodářský rozmach země. Argentina dále začala v 18. století s evropskými státy s masnými výrobky a kůží. Nadvláda Španělů v Argentině pokračovala a konaly se zde různé španělské hospodářské reformy. Španělé byli ale svrženi roku 1810 aristokraty a občany hlavního města. Místokrál španělského místokrálovství byl nahrazen prozatimní a španělské dobývání pokračovalo. Snažili se znovu si podrobit Argentinu z území okolních států, a Chile. Přechod And v čele s generálem José de San Martinem roku 1817, který navíc zajistil osvobození Chile roku 1818, a vítězství generála Manuela Belgrana u Tucumánu roku 1812 se postarali o konec španělských pokusů o znovuzískání země. V tucumánském kongresu byla 9. 7. 1816 vyhlášena nezávislost místokrálovství Río de la Plata. V roce 1825 v oblasti La Plata Argentinská konfederace, což bylo spojení 14 provincií. Dnešní Argentinská republika vznikla 24. 12. 1826. Generál Manuel de Rosas zřídil násilným způsobem jednotný stát, což mělo za následek, že velkostatkáři, zahraniční investoři i místní obchodníci měli hospodářskou jistotu. Svržen byl roku 1853 a po skončení jeho vlády byla přijata ústava. Argentina spolu s Brazílií a Uruguayí vedla válku proti Paraguyi v letech 1865 – 1870 V zemi se konaly další války – občanské, které byly spolu s povstáními ukončeny roku 1880, kdy byl za prezidenta zvolen generál Roca. Argentina se tak stala federálním státem, jehož hlavní město bylo Buenos Aires.

 Hospodářský rozmach země nastal po roce 1880, tedy po zvolení generála Rocy prezidentem. Výstavba železnic, podmanění Patagonie a další kroky rozvoje vedly k zahubení spousty Indiánů. Roku 1912 se zavedla všeobecná volební povinnost a v roce 1916 byl zvolen prezidentem Hipólito Irigoyen, který hospodářského pokroku Argentiny využil, a zavedl sociální reformy, což znamenalo například omezení pracovní doby či uzákonění minimální mzdy). Po vypršení jeho času v kanceláři byl zvolen znovu, a to v roce 1928. O dva roky později byl svržen a moc převzali jeho odpůrci.

V roce 1943 byla nastolena vojenská diktatura, která trvala do roku 1946. V roce 1946 se stal prezidentem Juan Domingo Perón, kterému k vítězství pomohly odbory a dělnická strana, založená v roce 1945. Perón měl dobrý vliv na obyvatele, ale opačný na státní rozpočet. Zavedl rovnoprávnost žen, dvacetiprocentní zvýšení mezd a sociální zabezpečení obyvatel. Jeho počínání však mělo za následek pozdější nedostatek finančních prostředků a rostoucí inflaci a různé ústupky. Od roku 1949 vládl jako diktátor a v roce 1955 byl vyhnán argentinskými vojáky. Po jeho pádu se v zemi vystřídalo mnoho vlád, ale tlak perónistické strany byl velký. I přes veškeré vojenské zásahy se krizi země nepodařilo překonat. Juan Domingo Perón se do země vrátil roku 1973 a byl znovu zvolen prezidentem. Po jeho v roce 1974 jeho úřad zastala manželka María Estela přezdívaná Isabela, ale byla svržena v roce 1976.

Situace v zemi byla překonána v tzv. „špinavé válce“ vojenskou juntou, v jejímž čele stál generál Jorge Rafael Videla. Během této vojenské vlády bylo usmrceno na tisíce a desítky tisíc obyvatel bez vysvětlení zmizely. Nepříznivá ekonomická situace Argentiny donutila vojenskou juntu k pokusu o obsazení Falklandských ostrovů 2. 4. 1982. Pokus byl ale nevydařený a britská ofenzíva donutila argentinské vojáky ke kapitulaci dne 15. 6. 1982. Příští prezident Raúl Alfosín Foulkes odsoudil generály těchto vojáků za pokus o převrat
a snažil se o demokratizaci. Byl zvolen roku 1983, ale o 6 let později udělil prezident Carlos Menem těmto generálům amnestii. Tento čin vyvolal vzbouření vedené proti jeho vládě.

V roce 1997 nebyla perónistická strana, která byla v čele dlouhá léta, zvolena ve volbách
a zvítězila levice složená z Radikálního občanského svazu a seskupení Prepaso. Argentina se dále pokoušela o hospodářskou spolupráci se sousedními zeměmi a o ustálení vztahů s Velkou Británií.

na konec cestopisu

cestopis začátek

A ještě nějaké informace …

Všechny domácí lety jsou řešeny na letišti Jorge Newbery, které se nachází cca 40 km od letiště Ezeiza a 5 km od města. Regionální dopravci jsou Aerolineas Argentinas (AR)

a Austral Lineas Aereas (AU). Letecká doprava je nejefektivnější a levný způsob, jak se dostat kamkoli po této zemi.

Letiště v Argentině : EZE – Ministro Pistarini, BA RCU – Rio Cuarto, CD ; FMA – Formosa, FO RDS – Rincon de los Sauces, NE; FTE – El Calafate, SC REL – Trelew, CB; GGS – Gobernador Gregores, SC RES – Resistenci, CH; GHU – Gualeguaychu, ER RGA – Rio Grande, TF; GNR – General Roca, RN RGL – Rio Gallegos, SC; GPO – General Pico, LP RHD – Rio Hondo, SE; HOS – Chos Malal, NE ROS – Rosario, SF; IGB – Ingeniero Jacobacci, RN ROY – Rio Mayo, CB; IGR – Iguazu, MI RSA – Santa Rosa, LP; ING – Lago Argentino, SC RYO – Rio Turbio, SC; IRJ – La Rioja, LR RZA – Santa Cruz, SC; JNI – Junin, BA SDE – Santiago del Estero, SE; JSM – Jose de San Martin, CB SFN – Santa Fe, SF;  JUJ – Jujuy, PJ SGV – Sierra Grande, RN; LGS – Malargue, MD SLA – Salta, SA; LLS – Las Lomitas, FO SZQ – Saenz Pena, BA; LMD – Los Menucos, RN TDL – Tandil, BA; LPG – La Plata, BA TTG – Tartagal, SA; LUQ – San Luis, SL TUC – Tucuman, TU;UAQ – San Juan, SJ; ULA – San Julian, SC; USH – Ushuaia, TF; UZU – Curuzu Cuatia, CR; VCF – Valcheta, RN; VDM – Viedma, RN; VDR – Villa Dolores, CD; VGS – General Villegas, Ba;VLG – Villa Gesell, BA;VME – Villa Mercedes, SL

Gastronomie. Mimo jiné je zde k dostání mnoho druhů světových kuchyní (např. Severní Ameriky, blízkého východu atd.). Pro Argentinu je typické zejména hovězí maso, které má vysokou kvalitu, což je výsledek prvotřídního chovu dobytka. Typické jídlo pro Argentince jsou „empanadas“ (koláče), mleté maso s dalšími přísadami pokryté listovým těstem. Mimoto je Argentina zaslouženě proslulá pokrmem „asados“ (steaky), které jsou připravovány různými metodami v restauracích specializovaných na barbecue a grilované maso, hlavně hovězí, ale také vepřové, jehněčí a drůbež. Argentinské víno je výborné a není příliš drahé. Jeho kvalita je známa po celém světě. Argentina se pyšní také výbornou whisky a ginem.

Nejběžnější formou pozdravu mezi přáteli je polibek na tvář. Alkohol je volně k dostání, ale kouření není povoleno na spoustě veřejných míst. Pro kuřáky je zde ráj, cigarety stojí
o polovinu méně než u nás. Spropitné je teoreticky zakázáno účtovat, ale některé hotely nebo restaurace naúčtují servisní poplatek ve výši 25% a taxu 21%. Minimální výše spropitného 10% je ale stále očekávána hotelovým personálem. Je také běžné dát spropitné nosičům zavazadel na letištích a v hotelech. Taxikáři také očekávají od cestujících nějaké spropitné.

Elektrické napětí je 220 V AC, frekvence 50 HZ. Je třeba adaptér, protože argentinské zásuvky nejsou kompatibilní s evropskými.

Cestovní doklady. Pro občany České republiky je důležité mít platný cestovní pas. Pas nebo cestovní doklady nahrazující pas musí být platné po příletu. Občanský průkaz pro vstup do země nestačí. Víza pro držitele platného českého pasu jsou vyžadována s výjimkou pobytu v zemi s trváním maximálně 3 měsíců. Prodloužení pobytu v Argentině je pak možné maximálně do 90 dní, ale studentům je umožněno delší prodloužení.

Lékařská   péče. Doktoři jsou vysoce vyškoleni a nemocnice jsou dobře vybavené. Pro turisty je vhodné obdržet ve své zemi některý typ cestovního pojištění, který pokrývá dopravní nehody, lékařskou pomoc, zavazadla atd. Balená voda je v Argentině velmi chutná a nebalená voda je vhodná pro konzumaci. Mimo hlavní města a obce je vhodné ovšem vodu před požitím převařit. Očkování není vyžadováno, je doporučeno. Všichni cestující ve věku 9 let a starší, kteří cestují do severních a severovýchodních zalesněných oblastí Argentiny hraničících s Brazíliía Paraguay, kde je nadmořská výška menší než 2300 m, mají doporučené očkování proti žluté zimnici. Druhé doporučené očkování je proti nemoci Malaria Prophylaxis. Šance nákazy malárií není příliš vysoká a hrozí pouze ve venkovských oblastech u hranic s Bolívií (nížiny provincie Salta) a Paraguayí (nížiny provincií Chaco a Misiones).

Pro všechny cestující je zakázáno dovést následující položky jako části jejich zavazadel:1. Maso/masné produkty z kteréhokoli druhu zvířete (včetně párků, chlazených uzenin, šunky) 2. Mléčné produkty nebo mléčné bio-produkty 3. Včelí produkty (med, vosk, atd.) 4. Čerstvé ovoce a zelenina, květiny a rostliny plodící ovoce, okrasné rostliny, stromy nebo části stromů, cibulky, semena, oddenky, pupeny atd. 5. Hmyz, bakterie, houby, viry nebo jakékoli organismy pro výzkum a jiné účely 6. Sperma, biologické produkty použité ve veterinárním lékařství7. Zvířecí krmivo 8. Půda Zavazadlo je kontrolováno v první destinaci vstupu do Argentiny. Výjimkou jsou zavazadla tranzitních cestujících s destinací mimo Argentinu, pokud cestující při přestupu nemění letiště. Místní měna (argentinské peso – ARS) a cizí měny nemají žádné podmínky pro dovoz, nicméně: 1. částky přesahující 10 000 USD musí být deklarovány.Místní měna a cizí měny nemají žádné podmínky pro vývoz.

images

Telefonní čísla:

Mezinárodní předvolba je 0054.

Policie 101

Lékař 107

Hasiči 100

Ambasáda 0054-11 48073107

Dana Dajdulka

Více jak 15 let se pro mě stalo cestování drogou. Za tu dobu jsem mimo Evropu navštívila USA, Nový Zéland, Thajsko, Kambodžu, Velikonoční Ostrovy... poslední roky se mou láskou stala Jižní Amerika. Každá další cesta je pro mne nejenom výzvou, ale také uskutečněnými sny poznat místa , které tak dobře znám z knih a cestopisů.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *