• Menu
  • Menu

Jihoafrická republika – 2

Domů » Všechny destinace » Zahraničí » Afrika » Jižní Afrika » Jihoafrická republika » Jihoafrická republika – 2

Chapman Peak Drive

Máme volno a jedeme na vyhlídkovou jízdu po Chapman Peak Drive. Chapman Peak je název hory na západní straně mysu poloostrova, necelých 15 kilometrů jižně od Kapského města.  Stojí naproti vstupu do městečka Hout Bay. Místní mu říkají „Chappies“ a zvedá se do výšky 593 metrů. Trasa Chapman  Peak Drive vede od Noordhoek do Hout Bay po pobřeží Atlantiku. Na jedné straně oceán a nad námi krajina s tyčícími se horami. Trasa je dlouhá 9 km a má 114 zatáček.  Chapmanský vrch  navazuje na skalnaté pobřeží a vytváří úžasný výhled v obou směrech. Trasa byla oficiálně otevřena v roce 1922. Myslím, že jsme se projeli s otevřenou pusou. Nádherná cesta. Občas nám řidič zastavil a mohli jsme se kochat.

Chapman Peak Drive
Chapman Peak Drive

Waterfront a katamarány

Dojeli jsme zpět do centra na oběd. Jíme jenom ve Victoria & Alfred Waterfront, kde je plno bezvadných restaurací s celosvětovou kuchyní, obchody a zábava. Vše co jsme v Kapském městě jedli bylo skvělé, mam pocit, že používají koření z celé Afriky. Ceny v restauraci jsou asi jako u nás. Hodně jsme jedli ryby, žebírka v mexické restauraci a když se nám zastesklo po českých knedlících, tak do německé restaurace na vepřovou se zelím. Součástí Waterfrontu  je i přístav, odkud vyplouvají lodě, plachetnice a katamarány. Princ Alfred, druhý syn královny Viktorie zahájil výstavbu přístavu v roce 1860. S výstavbou další části, pojmenoval Waterfront i po své matce. V areálu je nádherná červenobílá Clock Tower stavěná ve stylu viktoriánské gotiky z roku 1882. Původně složila jako kanceláře přístavního kapitána. Uvnitř jsou kulturní památky a artefakty, například staré přílivové měřidlo, původní hodinový stroj a  zrcadlový pokoj, který poskytoval přístavnímu kapitánovy výhled na přístav. Kousek od věže odplouvá loď na Robben Island.

Clock Tower Waterfront
Clock Tower Waterfront

Západ slunce nad Table Bay

Dali jsme si skvělé jídlo a zalili to tuplákem německého piva. Rozhodli jsme se, že si zaplatíme výlet na třicetimetrovém katamaránu a budeme při sklence šampaňského v ceně lístku pozorovat západ slunce nad Table Bay. Slunce se zbarvilo do sytě oranžova, Stolová hora potemněla a bylo slyšet jen šumění moře v zátoce Camps Bay a prchající bublinky ze sklínky sektu. Vlastně ne jedné. Museli jsme zahánět případnou mořskou nemoc. Plavbu jsme si opravdu užili, jen jsme se měli lépe obléct. Vraceli jsme se za tmy a byla strašná zima. Cena za osobu byla R240.00. Domů jsme museli taxíkem.

Západ slunce na katamaránu
Západ slunce na katamaránu

cestopis následující den

cestopis předcházející den – Hout Bay’s World of Birds

Dana Dajdulka

Více jak 15 let se pro mě stalo cestování drogou. Za tu dobu jsem mimo Evropu navštívila USA, Nový Zéland, Thajsko, Kambodžu, Velikonoční Ostrovy... poslední roky se mou láskou stala Jižní Amerika. Každá další cesta je pro mne nejenom výzvou, ale také uskutečněnými sny poznat místa , které tak dobře znám z knih a cestopisů.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *