• Menu
  • Menu

Výšlap na Aragac (4090 m n.m.) 1.

Domů » Všechny destinace » Zahraničí » Asie » Arménie » Výšlap na Aragac (4090 m n.m.) 1.

Z Jerevanu až do 3000 m n.m.

„Takže vy jste alpinisti?“ zeptá se nás Sergej a my moc nechápeme obsah otázky. „No, máme rádi hory,“ odpovídáme nejistě, „A vy tady máte krásné hory!“ doplňujeme. „Chtěl bych to někdy vyzkoušet. Mohl bych jít zítra s vámi?“ zeptá se a my s nadšením přikyvujeme. Zítra máme v plánu vyjet k meteorologické stanici, která se nachází 3000 m n.m. na nejvyšší hoře Arménie, Aragac (4090 m n.m.).

Úkol číslo 1. – sehnat Sergejovi vybavení. Za tímto účelem jdeme už podruhé do (dle našeho názoru) jediného pořádného outdoorového obchodu v Jerevanu a vybíráme Sergejovi alespoň funkční kalhoty. „Ty se mi potom budou hodit i na lov,“ zhodnotí smysluplnost koupě Sergej a hned doplní: „Měli bychom vyměnit letní pneumatiky za zimní. Na horách se budou hodit pořádná kola.“ Souhlasíme a jedeme tedy splnit úkol č. 2 – výměna pneumatik. Už za deště přijíždíme zpátky do domu, kde poprvé v životě zjišťuji, jak funguje hever a pomáhám s výměnou kol. Po obědě se dnes už podruhé loučíme se Sergejovou rodinou a vyjíždíme na západ.

komplex Zvartnots
komplex Zvartnots

Zvartnots 

Naší první zastávkou je UNESCO chráněný komplex Zvartnots v překladu „Nebeští andělé“. Ruiny, které zde zůstaly po ničivém zemětřesení, jsou jen vzpomínkou na kdysi krásnou dvoupatrovou kostelní stavbu. Do dnešní doby zde zbyly jen překrásné zdobené sloupy, schodiště a obrysy okolních budov.

Na cestě k vrcholu nás čekala i zastávka v duchovním centru Arménie- Echmiadzin. Jedná se o komplex na můj vkus trochu monstrózních církevních staveb. Nové stojí vedle starého, což by ani tak nevadilo, kdyby ty nové nekopírovaly architekturu starých. Trochu marně se snažím nasát a vychutnat slibovanou duchovní atmosféru. Snad i proto, že se hlavní nejstarší kostel zrovna rekonstruuje, se mi to nakonec nepodařilo.

Pevnost Amberd

Po nákupu potravin na dnešní večer a zítřejší výstup nám už nezbývá než odbočit na vedlejší silnici a začít se šplhat k meteorologické stanici. Cestou ale ještě naposledy odbočujeme k pevnosti Amberd, která se tyčí společně s typickým arménským kostelem na svahu Aragacu. Jdeme se projít k pevnosti a raději si přioblékáme teplejší vrstvy oblečení. Přeci jen jsme se dostali výrazně výš než je úroveň Jerevanu (900 – 1200 m n.m.).

Ve zdejším kostele neopomeneme zapálit svíčky. I přesto, že si navzájem naše přání během zapalování svíček nesdělujeme, všichni víme, na co myslí ten druhý: „Hlavně aby bylo dobré počasí.“. Nasedáme do auta a jedeme ke stanici. Postupně se dostáváme do oblasti sněhových polí, která volně přechází v kontinuální sněhovou vrstvu. Černá asfaltová silnice je teď jediným přerušením bílého království všude okolo. Na palubní desce kontrolujeme přibývající výškové metry a ubývající teplotu. Odhrnutý sníh ze silnice tvoří už tak vysokou zeď, že přes ni nic nevidíme. Stoupáme vzhůru, až na úroveň 3000 m, kde se teplota zastavuje na -1°C.

Aragac
Aragac

Meteorologická stanice

Vystupujeme z auta a jdeme do meteorologické stanice. Ve dveřích obrovské socialistické budovy nás přivítá postarší vědec, který nás zve dál do svého pokoje. Přetopená místnost v sobě ukrývá hned několik počítačů a wifi připojení. Po několika minutách, kdy se meteorolog baví se Sergejem (Nejspíš na téma jaké bude zítra počasí, a kdy bude nejlepší vyrazit na vrchol. Arménsky pořád ještě neumíme.) Se na nás Sergej obrací s důležitou informací, že dnes budeme spát u jedné z místních rodin. Loučíme se tedy s prvním vědcem, abychom hned před budovou nasedli na sněžný skútr s dalším, tentokrát totálně opilým vědcem, který nás hned v první zatáčce vyklápí. Dál k autu už raději půjdeme sami.

Ubytování v místní rodině

Vybalujeme tedy věci a po jednom nasedáme na další skútr, který nás vyváží k další ze zdejších budov. V té nás vítá malá hubená Arménka s dítětem v náručí. Bohužel, jak se záhy ukáže, nemluví ani anglicky ani rusky. Ukazuje nám posunky na pokoje, kde se můžeme ubytovat. Postupně přijíždí i další vědci. Na stole se objevuje pohoštění v podobě velmi silné pálenky, kterou bohužel nelze odmítnout. Ve výšce 3000 m n.m. mi stačí opravdu jen jeden malý panák, aby mi zrudly tváře a opotilo se čelo. Naštěstí máme zítra v plánu vstávat v pět a tak se s výmluvou na brzké vstávání rychle loučíme a jdeme spát.arménie

pokračování výstup na Aragac

Klára Skuhravá

Nadšení, vášeň a droga. Kdo jednou okusil, pochopí, jak snadné je koupit levnou letenku, zabalit batoh a vyrazit! Pocit naprosté svobody, boření hranic a mýtů...Otevřít svou mysl a se srdcem na dlani se rozběhnout. Cestováním žiji. V současné době i výlety na webu www.justwalkit.cz.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *