• Menu
  • Menu

Věznice S-21, Phnom Penh 24.

Domů » Všechny destinace » Zahraničí » Asie » Kambodža » Věznice S-21, Phnom Penh 24.

Muzeum Toul Sleng

Pokud jste přijeli do Kambodži s cílem pochopit zdejší kulturu, určitě by vám v hledáčku neměla chybět návštěva phnompenhské věznice S-21 nebo-li Muzeum Toul Sleng, které se nachází na rohu ulic č. 113 a č. 350 v jižní části města. (Město je tvořeno systémem navzájem kolmých ulic, které jsou jednoduše označeny po sobě jdoucími čísly. I přesto, že je Phnom Penh velkým městem, ztratit se zde díky jednoduchému uličnímu systému prakticky nemůžete.)

Věznice S-21 je místo, ze kterého vám dobře nebude. Úzké dřevěné a cihlové cely, řetězy, kterými byli vězni přikováni, větší pokoje se železnými postelemi, kde se vězni mučili a ostnaté dráty, které doplňují obraz tohoto hrůzného místa. Pokud se zajímáte o kambodžskou historii, určitě znáte příběh o Rudých Khmerech a jejich vůdci Pol Potovi, který mezi lety 1975 až 1979 vládl Kambodžanům.

Věznice S-21
Věznice S-21

Rudí Khmerové, původně malá partizánská skupina, vpochodovala do hlavního města Phnom Penh 17. 4. 1975. Místní lidé je vítali s otevřenou náručí v domnění, že se jedná o konec pětileté občanské války, který v té době masakroval zemi. Jenže to se velmi mýlili. Generál Pol Pot v průběhu dalších dní nařídil vystěhování téměř celého města. Nastal chaos a zabíjení veškeré honorace a inteligence. Lidé byli vězněni a zabíjeni bez jakéhokoli zřejmého důvodu. Stačilo mít jemné ruce, umět cizí jazyk, mít na očích brýle a v některých případech jen umět číst a počítat. Hrůza, která během 4 let (do roku 1979) v Kambodži probíhala, se dá zdokumentovat na počtu obětí. Bylo vyvražděno na jednu pětinu obyvatel – přibližně 1,7 milionů Kambodžanů.

Věznice S-21 hrála v této době velmi důležitou roli. Jednalo se o nejhorší a nejkrutější věznici v celé zemi. Existuje jen pár lidí (zdroje uvádí, že existuje dvanáct přeživších), kteří zdejší peklo dokázali přežít. Pokud jste byli obviněni, do věznice se dostala celá vaše rodina. Rudí Kmérové byli krutí, nechtěli riskovat pomstu ze strany přeživších příbuzných. Po zadržení vás vyslýchali a mučili tak dlouho, dokud jste se nepřiznali a ještě k tomu nevymysleli konspirační teorie o vašich nejbližších. V Tuol Sleng, jak se věznice také nazývá, nikdo dlouho nevydržel. Jakmile jste byli usvědčeni ze spolupráce s CIA nebo KGB, poslali vás i vaši rodinu na smrt.

Věznice S-21
Věznice S-21

V současné době funguje Věznice S-21 jako muzeum genocidy. Otevřeno mají každý den od 7:00 do 17:30. Vstupné je 3 dolary. Vyplatí se i přikoupit audio-průvodce (cena 3 dolary), díky kterému se dozvíte mnoho podrobností o historii a jednotlivých budovách. Věznice byla poprvé zpřístupněna lidem po kolapsu komunistického režimu 19. 8. 1979. V dnešní době není lehké si představit, jaké hrůzy se v jednotlivých místnostech během genocidy udály. V hlavní turistické sezóně tu svítí slunce a bílé sochy uprostřed zelených jemně střižených trávníků působí až příliš pokojným dojmem. Stačí se ale otočit k historické ceduli, kde je vepsáno deset hlavních „zákonů“ ze 70. let a pochopíte, že ne vždycky tohle místo zářilo klidem.

cestopis následující

cestopis předcházející

Klára Skuhravá

Nadšení, vášeň a droga. Kdo jednou okusil, pochopí, jak snadné je koupit levnou letenku, zabalit batoh a vyrazit! Pocit naprosté svobody, boření hranic a mýtů...Otevřít svou mysl a se srdcem na dlani se rozběhnout. Cestováním žiji. V současné době i výlety na webu www.justwalkit.cz.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *