• Menu
  • Menu

HARIBO – muzeum sladkostí

Domů » Všechny destinace » Zahraničí » Evropa » Francie » HARIBO – muzeum sladkostí

 Le  Musée du Bonbon – muzeum sladkostí ve Francii

Pokud jste na dovolené na jihu Francie, navštivte určitě muzeum Haribo, důvodem nemusí být jenom tato sladká lahůdka , ale také to, že  v celém okolí je mnoho dalších atraktivních možností trávení volného času .

Uzès samo o sobě,  je krásné městečko se středověkým centrem, velkým trhem a řadou kaváren. Kromě toho, Pont du Gard, římský akvadukt, který je jedním z vrcholných úspěchů inženýrství římské, je jen 16 km od muzea.

Le Musée du Bonbon

 Le Musée du Bonbon  bylo otevřeno v květnu 1996 ve městě Uzès. Od té doby  více jak 100 000 malých i velkých  návštěvníků malé město na jihu Francie, aby se více dozvěděli o historii, lékořici,  želé a výrobě sladkostí.

S velkým množstvím starých exponátů a dokumentů je  Musée du Bonbon  jedinečným svého druhu. Milovníci starých reklamních předmětů z doby kolem přelomu století se mohou těšit na širokou škálu historických plakátů a obalů všech typů. Staré stroje a workshopy jsou použity pro návštěvníky s živým zobrazením historie výroby  sladkostí. Tyto stroje a workshopy byly přestavěny a zůstaly  věrné originálu. A je  samozřejmé, že HARIBO,  je důležitou součástí této historie.

Le Musée du Bonbon

V červenci:

Otevřeno je denně od 10 hod. do 7 hod.
V srpnu:
Otevřeno je denně od 10 do 8 hodin

Od 01/09 do 30/06
Otevřeno je denně od 10 hod. do 1 hod. a čtrnáct hodin až osmnáct hodin, v pondělí zavřeno

* Muzeum je zavřené po dobu prvních týdnů měsíce ledna.

 Ceny:

–  7 € za dospělého
– Poplatek 6 € za skupinu (od 10 osob)
– 4 € za dítě (5-15 roky)

adresa: Le Musée du Bonbon, Pont des Charrettes , 30700 Uzès , Tel: +33 (0) 4 66 22 74 39

Muzeum sladkostí ve Francii

Gumoví medvídci mají i svůj Mezinárodní den a to vždy 15.7.

Je to neuvěřitelné, ale je to už přes devadesát let, co si pochutnáváme na gumových medvídcích. Fenomén, který vznikl v Německu, si oblíbili i Češi. Prý jich každý z nás jich spořádá zhruba 1,5 kilogramu za rok! Jsou i tací, kteří jsou na  gumácích „ medvídcích“   závislí !

Jak se medvídci vyrábějí ?

Gumové bonbóny –  směs želatiny, cukru, glukózy, příchutí a barviv. Zhruba pět dní »medvídci « zrají, pak jsou vyklopeni a přidá se do nich vosk pro lesk a proti slepení.

Medvídci

Vyrábět gumovou pochoutku  začala firma Haribo v německém Bonnu. Zakladatel firmy Hans Riegel se inspiroval tančícími medvědy na poutích. Ale postupem času vzniklo mnoho dalších předloh pro tvarů , napodobenin, mnoho chutí a barev. Praví gumoví medvídci měří 2 cm a měly by se dát roztáhnout až na 7 cm. Mají různé barvy, nejpopulárnější jsou však červení.

Jen pro zajímavost, pytlík medvídků (200 g) může obsahovat až 80 kostek cukru.  Želatina se připravuje buď vyvařením kostí, kůží, šlach a jatečního odpadu nebo z mořských řas.  Pro muslimy se dělají medvídci ze speciální želatiny, která nesmí pocházet z vepřového, židi mají košer medvídky a vegetariánské medvídky připravují ze želatiny nedotčené zvířetem…

Musée du Bonbon

Další mezinárodní dny sladkostí

20. července: Den lízátek

28. července: Den mléčné čokolády

Sára Schlitzová

Jsem studentkou Zahradní a krajinné architektury na ČZU v Praze. Za cestovatelku a dobrodruha se považuji již od chvíle, kdy mě starší sestra na půli cesty poslala samotnou do školky. Kromě cestování a fotografování (amatérské), ráda trávím čas s přáteli. Od malička se věnuji sportům a hře na housle. Taky ráda vyrazím za kulturou (divadlo, výstavy, kino).

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *