Le Musée du Bonbon – muzeum sladkostí ve Francii
Pokud jste na dovolené na jihu Francie, navštivte určitě muzeum Haribo, důvodem nemusí být jenom tato sladká lahůdka , ale také to, že v celém okolí je mnoho dalších atraktivních možností trávení volného času .
Uzès samo o sobě, je krásné městečko se středověkým centrem, velkým trhem a řadou kaváren. Kromě toho, Pont du Gard, římský akvadukt, který je jedním z vrcholných úspěchů inženýrství římské, je jen 16 km od muzea.
Le Musée du Bonbon bylo otevřeno v květnu 1996 ve městě Uzès. Od té doby více jak 100 000 malých i velkých návštěvníků malé město na jihu Francie, aby se více dozvěděli o historii, lékořici, želé a výrobě sladkostí.
S velkým množstvím starých exponátů a dokumentů je Musée du Bonbon jedinečným svého druhu. Milovníci starých reklamních předmětů z doby kolem přelomu století se mohou těšit na širokou škálu historických plakátů a obalů všech typů. Staré stroje a workshopy jsou použity pro návštěvníky s živým zobrazením historie výroby sladkostí. Tyto stroje a workshopy byly přestavěny a zůstaly věrné originálu. A je samozřejmé, že HARIBO, je důležitou součástí této historie.
V červenci:
Otevřeno je denně od 10 hod. do 7 hod.
V srpnu:
Otevřeno je denně od 10 do 8 hodin
Od 01/09 do 30/06
Otevřeno je denně od 10 hod. do 1 hod. a čtrnáct hodin až osmnáct hodin, v pondělí zavřeno
* Muzeum je zavřené po dobu prvních týdnů měsíce ledna.
Ceny:
– 7 € za dospělého
– Poplatek 6 € za skupinu (od 10 osob)
– 4 € za dítě (5-15 roky)
adresa: Le Musée du Bonbon, Pont des Charrettes , 30700 Uzès , Tel: +33 (0) 4 66 22 74 39
Gumoví medvídci mají i svůj Mezinárodní den a to vždy 15.7.
Je to neuvěřitelné, ale je to už přes devadesát let, co si pochutnáváme na gumových medvídcích. Fenomén, který vznikl v Německu, si oblíbili i Češi. Prý jich každý z nás jich spořádá zhruba 1,5 kilogramu za rok! Jsou i tací, kteří jsou na gumácích „ medvídcích“ závislí !
Jak se medvídci vyrábějí ?
Gumové bonbóny – směs želatiny, cukru, glukózy, příchutí a barviv. Zhruba pět dní »medvídci « zrají, pak jsou vyklopeni a přidá se do nich vosk pro lesk a proti slepení.
Vyrábět gumovou pochoutku začala firma Haribo v německém Bonnu. Zakladatel firmy Hans Riegel se inspiroval tančícími medvědy na poutích. Ale postupem času vzniklo mnoho dalších předloh pro tvarů , napodobenin, mnoho chutí a barev. Praví gumoví medvídci měří 2 cm a měly by se dát roztáhnout až na 7 cm. Mají různé barvy, nejpopulárnější jsou však červení.
Jen pro zajímavost, pytlík medvídků (200 g) může obsahovat až 80 kostek cukru. Želatina se připravuje buď vyvařením kostí, kůží, šlach a jatečního odpadu nebo z mořských řas. Pro muslimy se dělají medvídci ze speciální želatiny, která nesmí pocházet z vepřového, židi mají košer medvídky a vegetariánské medvídky připravují ze želatiny nedotčené zvířetem…
Další mezinárodní dny sladkostí
20. července: Den lízátek
28. července: Den mléčné čokolády
Přidat komentář