• Menu
  • Menu

Klášterní pivovar Želiv

Domů » Všechny destinace » Česká republika » Vysočina » Klášterní pivovar Želiv

Prohlídka pivovaru Želiv

Po návštěvě Červené Řečice jsme navštívili Želiv. U kláštera Želiv jsme nebyli poprvé. Je to obdivuhodné dílo. Tentokrát jsme ale zvolili méně světskou prohlídku a tou je zdejší pivovar. Zakoupili jsme si na pokladně vstupenky. Součástí prohlídky je i ochutnávka, pokud si připlatíte, ochutnáte zdejší pivo a k tomu dostanete degustační sklenku s logem pivovaru. Tady musím říci, že nás ochutnávka trochu zklamala. Né, protože by pivo nebylo dobré, ale protože ho bylo málo. Pod slovem ochutnávka si představuji, že ochutnám vše, co pivovar nabízí. Protože jsme byli dva, tak jsme ochutnali dva vzorky. Pivo bylo skvělé. Co se týče výkladu, ten byl fajn. Chuťové pohárky a nedostatek tekutin jsme si  spravili až ve venkovní restauraci, kde zdejší piva také podávají.

Klášter Želiv - Národní kulturní památka
Klášter Želiv – Národní kulturní památka

Historie

První zmínky o vaření piva v premonstrátském klášteře na Želivě jsou již ze 14 století. O tradici vaření na Želivě svědčí zachovalý písemný popis zdejšího pivovaru z roku 1617. Premonstráti po navrácení želivského opatství  ve vaření piva pokračovali. Více než třistaletá tradice vaření piva v klášteře Želiv byla přerušena v roce 1907, kdy byl klášter zachvácen velkým požárem. K obnově vaření piva na Želivě došlo v roce 2003, kdy Kanonie ve spolupráci se dvěma společníky založila Klášterní pivovar Želiv. Pivovaru se však moc nedařilo, měl zastaralou technologii, a proto byla jeho činnost ukončena koncem roku 2009. Premonstráti, kteří se do kláštera opět mohli vrátit, vaření piva postupně obnovili.

 Klášterní pivovar Želiv
Klášterní pivovar Želiv

Současnost

Pivovar vv současnosti na navazuje na staletou historii a vaří piva podle tradičních receprtur. Ze staletého pramenu výborné želivské vody, z klasických českých a moravských sladů vaří nefiltrované a nepasterizované pivní speciály, které jsou výborné jak k běžnému pití, tak ke slavnostním příležitostem. Současný sládek se jmenuje Jiří Kratochvíl.

 Klášterní pivovar Želiv
Klášterní pivovar Želiv

Prohlídky s průvodcem

Pravidelné prohlídky červen – srpen. Každý den v 13:00 můžete navštívit pivovar a nechat se provést sládkem  procesem výroby klášterního piva. Výklad je doprovázen také ochutnávkou právě vyráběných piv.

pivovar Želiv (13)

Klášterní restaurace Nabídku hotových jídel české tradiční, ale i moderní kuchyně včetně specialit připravovaných na pivu z Klášterního pivovaru.Ve stálé nabídce naleznete Klášterní pivo přímo z tanků pivovaru a řadu dalších sezónních pivních speciálů. Rovněž Vám nabízíme i točené Klášterní limonády.

Druhy piv 

Stálá nabídka klášterních piv :

Haštal 12 – světlý ležák , nefiltrovan a nepasterizované pivo. Haštal –  želivský opat v letech 1193 – 1200

Saleius 15 – světlý speciál. Salesius Josef Roubíček, želivský opat v letech 1903 -19021

Jeroným 12 – pšeničný ležák. Jeroným Hlína, želivský opat v letech 1703 – 17025

pivo - Klášterní pivovar Želiv
pivo – Klášterní pivovar Želiv

GODŠALK – ABBEY ALE. Další novinkou klášterního piva typ Abbey Ale s názvem Godšalk. Jedná se o svrchně kvašené pivo s nádechem ovocné příchuti. Godšalk byl zakladatelem premonstrátského kláštera v Želivě a v letech 1149 až 1184 jeho prvním opatem. Za jeho působení byl klášter Želiv jedním z významných  středisek vzdělanosti, kultury  a hospodářství tehdejší doby.

Falco černý speciál – zcela nové nepasterizované a nefiltrované černé pivo Falco, které  je silné a tělnaté. Oproti jiným černým pivům je jeho charakteristickou chutí mírná hořkost  a odborníci v něm cítí tóny kávy.

Klášter pak nabízí různé speciály vyrobené k svátečním příležitostem.

 

Jana Schlitzová
Jana Schlitzová

Má první cesta za hranice byla do NDR, tady jsem poprvé spatřila moře. Následovaly Maďarsko, Jugoslávie, Bulharsko. Když se otevřely hranice, stačila na několik let Evropa, to už byly cesty s dětmi. Od chvíle, kdy jsme poprvé s dětmi navštívili Asii, je poznávání, psaní a fotografování mým druhým zaměstnáním a stále mě to baví. Nádherná místa a zákoutí naší země, krásné České republiky, teprve objevuji a mám co dohánět.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *