• Menu
  • Menu
na trhu seženete vždy čerstvé tropické ovoce. Občas je těžké určit druh

Kuchyně v Nikaragui, co si dát a čemu se raději vyhnout

Domů » Všechny destinace » Zahraničí » Severní a Střední Amerika » Nikaragua » Kuchyně v Nikaragui, co si dát a čemu se raději vyhnout

Když se řekne „nikaragujská kuchyně“ první co mě napadne, je tradiční pokrm Gallo pinto [gajo pinto], který se skládá z červených fazolí a rýže. „Jedete do Nikaragui? Tak to se připravte na měsíc plný rýže a fazolí,“ oznámil nám ještě před odjezdem jeden spolužák, který už v Nikaragui byl. Hned po prvním týdnu mi bylo jasné, že měl pravdu. Gallo pinto se zde totiž jí k snídani, někdy obědu a i k večeři. Po několika dnech vás tato pochoutka začne přinejmenším nudit, takže začnete vymýšlet všechny možné kombinace omáček- s kečupem, s hořčicí, s majonézou, se zakysaným mlékem, se sýrem a tak dál.

Typická snídaně se skládá ze smažených nebo míchaných vajíček, ke kterým se přikládá toastový chléb, občas sýr a máslo a samozřejmě nesmí chybět ani tradiční gallo pinto. Pije se džus, voda, mléko a kafe nebo všechno dohromady, podle toho co máte rádi. Čaj, tolik typický pro asijské národy, se zde příliš nepije. Zato kávu můžete koupit kdekoli a kdykoli v různých kvalitách a cenových relacích. Aby ne, když nikaragujská káva je jedním z vývozních artiklů tohoto středoamerického státu.

Není to ale jen káva, čím je Nikaragua ve světě proslavená. Je to i rum, který doporučuji nakoupit ve velkém množství nejen před odjezdem, ale i v průběhu celého pobytu. Asi nejznámější značkou je Flor de caña („květ třtiny“). Rum, který se zde vyrábí z cukrové třtiny, je několikrát destilovaný a hlava vás z něho jako po českém tuzemáku rozhodně bolet nebude. Můžete zde koupit pětiletý, sedmiletý, dvanáctiletý, nebo až osmnáctiletý. Pokud nejste ale zrovna rumový odborník, rozdíl mezi 18letým a 12letým nemáte šanci poznat. V Nikaragui se vaří i pivo, konkrétně značky Victoria a Toňa, které nakoupíte téměř kdekoli buď ve skle, nebo v plechovce. V restauraci vám pivo obalí do ubrousku, snad abyste si nenamočili ruce. Efekt je ale spíše opačný, protože se vám papírový ubrousek brzy rozmočí a „oblemcá“ nejen celou lahev, ale i místo, kam jste si nápoj položili, o rukách nemluvě.

Flor de cana - nikaragujský rum
Flor de cana - nikaragujský rum

Další typickou surovinou je maso, které se zde jí také každý den. Většinou se podává hovězí nebo vepřové. Pokud budete chtít vyzkoušet jídlo z ulice, buďte připraveni na cokoli. Kromě chutného grilovaného kuřete můžete narazit na opravdu roztodivné chutě, ze kterých se vám nemusí udělat úplně dobře. Většinou je jídlo servírované zabalené v banánovém listě, takže pokud neumíte španělsky, kupujete si vlastně něco, co předem nedokážete určit J. Ne vždy je ale jídlo z ulice bezpečnou volbou, a tak doporučuji zajít spíše do bufetů a malých hospůdek, které se jmenují comedores nebo cafetines. Tato místa jsou většinou čistší než stánky s pouličním prodejem, a tak máte alespoň o trochu vyšší pravděpodobnost, že vám z jídla nebude v příštích hodinách zle.

výborné kuře, banánové lupínky, rýže, fazole, sýr a salát
výborné kuře, banánové lupínky, rýže, fazole, sýr a salát

Pokud vyrazíte k moři nebo k jakémukoli jezeru, doporučuji si k obědu dopřát nějakou z místních ryb. Jako přílohu dostanete smažený banán, který je naprosto výborný a chutná trochu jako fritované brambory. Společně s masem a banánem se servíruje i rýže a zeleninový salát.

A pokud vám v tropech kvůli vysokým teplotám a silnému sluníčku příliš nechutná, můžete se najíst zdejším tropickým ovocem, které je zde velmi levnou a osvědčenou volbou. Výborné banány, melouny, ananas ale i další méně známé druhy, zde koupíte na každém tržišti opravdu čerstvé a s vynikající chutí. A nezapomeňte, i zde se na tržištích smlouvá, takže nabízená cena se může záhy srazit téměř o polovinu. Jinak tomu je ale v místních supermarketech, kde jsou ceny neporovnatelně vyšší a nabízené zboží spíše americko-evropského typu.

Klára Skuhravá

Nadšení, vášeň a droga. Kdo jednou okusil, pochopí, jak snadné je koupit levnou letenku, zabalit batoh a vyrazit! Pocit naprosté svobody, boření hranic a mýtů...Otevřít svou mysl a se srdcem na dlani se rozběhnout. Cestováním žiji. V současné době i výlety na webu www.justwalkit.cz.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *