• Menu
  • Menu

Katar, Austrálie – 3. část

Domů » Všechny destinace » Zahraničí » Asie » Katar (Qatar) » Katar, Austrálie – 3. část

The Pearl-Qatar  

Uměle vytvořený soubor ostrovů The Pearl je od centra Katara na dohled, a tak po pár minutách jízdy parkujeme, v nadzemní garáži. Garáž je úplně obyčejná a auta v ní parkující by mohla být také, kdyby se ovšem v přízemí nenacházela provozovna firmy Rolls-Royce. Několik tuctů vozidel této exkluzivní značky zde stálo seřazeno, úhledně jedno vedle druhého; některé kousky již nesly i poznávací značky svých majitelů.

parkovani v podzemi

Kromě těchto limuzín se zde však našly i automobily lidovějších značek, třeba Mercedes. Když jsme se dostatečně pokochali, vyšli jsme na denní světlo, prohlédnout si jednu z rezidenčních čtvrtí. Venku pro změnu zaujaly náš zrak jiné dopravní prostředky – nablýskané jachty. Procházka po promenádě nás zavedla k místu One Porto Arabia.

The Pearl-Qatar

Projekt The Pearl-Qatar představuje umělé ostrovy vpravené do moře mimo pobřeží města Doha. Ostrovy zabírají plochu téměř čtyř milionů metrů čtverečních a jsou posety mnoha obytnými výškovými budovami, mezi nimi např. Viva Bahriya Towers. The Pearl se řadí k nejvíce obdivovaným stavebním počinům v zemi, kombinujícím klasickou středomořskou architekturu s ozdobným arabským designem.

Pearl Katar

Je domovem tří přístavů, včetně největšího Porto Arabia, obklopeného barevným nábřežím La Croisette a jednatřiceti výškovými budovami v arabském stylu. Promenády lemují palmy a u břehů ukotvené jachty. Část ostrovů nazývaná Qanat Quartier charakterizuje systém vodních kanálů a za mnohými mosty, náměstími a barevnými fasádami domů zřejmě stojí snaha o připodobnění k Benátkám. Katar byl znám svým lovem perel a název The Pearl byl zvolen jako odkaz k lokalitě, kde v minulosti potápěči nacházeli velké množství těchto krásných útvarů a obchodníci je pak vyváželi do celé Asie.

Pearl Katar

 

Prošli jsme se po promenádě a nakoukli i do jedné z mnoha luxusních obchodních pasáží. Interiér působil jako z pohádky – lomené stropy, nádherný okrasný bazén, orientální lustry a lampy na nás udělaly dojem.

Pearl Katar obchod

Ženská je vzduch

Vrátili jsme se zpět pro auto a odjeli na oběd do West Bay do hotelu Rotana City Center. Přiběhl zaměstnanec, otevřel Danovi a Lukášovi dveře, vzal si klíče od auta a mě si nevšímal. Shrnuto a uzavřeno, ženská, bílá a nezahalená nula sedí v autě, tak si otevře dveře sama. V lobby hotelu nás zaujal mladý sokolník se svým opeřeným svěřencem na bidýlku. Mladík byl velice milý a zdvořilý a nepřipravil nás o zážitek moci si podržet krásného dravce. Aby byl sokol klidu, měl přes hlavu malou koženou čepičku. Sokolnictví, vedení a způsob výcviku sokolů nebo jiných dravců je důležitou součástí katarské kultury, která sahá až do beduínských časů.

v hotelu

Oběd pro krále

Výtahem jsme vyjeli do vyšších pater hotelu a jen co se otevřely dveře výtahu, opět jsme nemohli s Danem uvěřit, kde jsme se to ocitli. Lukáš nám zvěstoval oběd v restauraci, nicméně bufet s nepřeberným množstvím pokrmů mnoha světových kuchyní nás zanechal beze slov. K dispozici bylo vše, od salátů, čerstvých ryb a mnohých darů moře, těstovin, desítek druhů sýra, sushi, uzenin z Itálie i Španělska, po dezerty, ovoce a zmrzlinu.  Při výběru jsme procházeli několika rozlehlými sály a následně u stolu testovali kapacity svých žaludků. Vše chutnalo výborně. Obsluha byla rovněž skvělá, personál neprodleně odnášel použité talířky, příbory, přinášel nové skleničky, doléval nápoje a vše nenápadně, aby nás u stolu nerušil.

v hotelu – Karak chai

Horký nápoj Karak chai

Při odchodu jsme v lobby dostali na rozloučenou maličký šálek něčeho, o čem jsme si s Danem mysleli, že je to arabská káva. S radostí jsem ochutnala a byla to úplně nečekaná chuť. Od Lukáše jsme se dozvěděli, že horký nápoj se nazývá Karak chai a připravuje se ze silného černého čaje, kondenzovaného mléka, cukru a kardamomu.

 

Naší další zastávkou je Muzeum islámského umění…

cestopis následující

cestopis předcházející

 

 

 

Dana Dajdulka

Více jak 15 let se pro mě stalo cestování drogou. Za tu dobu jsem mimo Evropu navštívila USA, Nový Zéland, Thajsko, Kambodžu, Velikonoční Ostrovy... poslední roky se mou láskou stala Jižní Amerika. Každá další cesta je pro mne nejenom výzvou, ale také uskutečněnými sny poznat místa , které tak dobře znám z knih a cestopisů.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *