• Menu
  • Menu

Hrad Stará Ľubovňa

Domů » Všechny destinace » Zahraničí » Evropa » Slovensko » Hrad Stará Ľubovňa

Na kamenný hrad postavený počátkem 14. století jsme se vydali po prohlídce skanzenu, který se nachází pod hradem, který se vypíná na vápencovém ostrohu  548 m. n. m. nad Starou Ľubovňou. Nejstarší část hradu tvoří hlavní věž a gotický palác.

hrad Stará Ĺubovňa

Hrad se po roce 1412 stal sídlem polských starostů zálohovaných spišských měst ,což prospělo jeho rozvoji. V roce 1553 hrad úplně vyhořel. Během rekonstrukce se postavil nový renesanční palác. V roce 1642 byl postaven barokní palác a roku 1647 kaple.  V letech 1655 až 1661 v něm byly před Švédy ukryté polské korunovační klenoty. Po roce 1772 po skončení polského zálohu spišských měst hrad začal chátrat.

Nejstarší částí hradu je kruhová věž s mohutnými opěrnými pilíři a přilehlý gotický  palác. Zčásti se  na hradě dochovaly valené a pruské klenby, v podzemí zůstala zachována mučírna, zachovaná zůstala i  hradní kaplička.

Stará Ľubovňa

Nejstarší písemná zmínka o městě se datuje do roku 1292. Po vystavění hradu podhradí a obec získaly větší význam.

1364, rok kdy král Ludvík I. povýšil Starou Ĺubovňu na královské město. S tím byly dány městu široké výsady při pořádání výročních trhů.

1412-1772   vývoj města ovlivnilo zálohování území polskému králi. Město v té době bylo známým hospodářským a kulturním centrem. Po zálohování město své výjimečné postavení ztratilo.

 

Jana Schlitzová

Má první cesta za hranice byla do NDR, tady jsem poprvé spatřila moře. Následovaly Maďarsko, Jugoslávie, Bulharsko. Když se otevřely hranice, stačila na několik let Evropa, to už byly cesty s dětmi. Od chvíle, kdy jsme poprvé s dětmi navštívili Asii, je poznávání, psaní a fotografování mým druhým zaměstnáním a stále mě to baví. Nádherná místa a zákoutí naší země, krásné České republiky, teprve objevuji a mám co dohánět.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *