• Menu
  • Menu

Masáž  lomi lomi, Hawaii 39

Domů » Všechny destinace » Zahraničí » Severní a Střední Amerika » USA » Havaj /Hawai/ » Masáž  lomi lomi, Hawaii 39

Na začátek cestopisu

Víkend na havajské biofarmě

3.9.sobota Konečně je to tady! Konečně uvidíme pravou párty v dómu! S Goranem a Kajou jsme se domluvili, že se společně sejdeme již ve dvě hodiny odpoledne a pomůžeme jim všechno, jak se patří připravit. Museli jsme vyčistit dóm, připravit stoly a nalít do lamp olej. Odhadovaný počet návštěvníků večerní párty byl něco okolo dvou set. Neměli jsme mnoho času. Párty měla začít již po šesté hodině. Když jsme všechno připravili, dohodli jsme si společnou schůzku lidí, kteří měli během párty obsluhovat parkoviště. Na poslední párty se právě parkování trochu vymklo kontrole a auta návštěvníků nevědomky, že mohou zaparkovat na pozemku, nechala své miláčky všude okolo hlavní silnice. To samozřejmě popudilo všemocné okolní sousedy, kteří si hned následujícího dne byli stěžovat. A aby se tato situace neopakovala, byli jsme tu my: team „dobrovolníků“, kteří učili lidi parkovat. Zapálili jsme tedy louče a konečně vyrazili parkovat.

Po chvíli jsme se přesvědčili o tom, že řidiči jsou zde opravdu velmi ukáznění, a tak až na některá individua, kteří měli spíše problémy kočírovat vlastní ego, nám nevznikl žádný závažnější problém. Na párty se dodstavilo i několik lidí, které jsme poznali v Kalalau. Dokonce se zde objevili naši milí známí z Floridy, které jsme stoply v pátek na Kee beach. Vše probíhalo hladce až do chvíle, kdy před branou zastavilo auto a nechtělo se hnout z místa. Nevěděli jsme, co se děje a tak jsme se šli podívat, o co jde. Za volantem seděla postarší žena a poměrně nepříjemně se vyptávala, co se to tu děje. Snažila jsem se jí vše vysvětlit, ale nemělo to smysl. Neposlouchala a vůbec jí má slova nezajímala. Protože má noční směny, odpoledne spí a hluk z naší párty jí prostě vadil. Chtěla jsem po ní kontakt, na který by mohl Goran vše objasnit a nějak se domluvit, ale místo toho řekla, že je vše v pořádku a odjela. Zvláštní. Příhoda se ovšem bohužel neobešla bez pokračování. Za několik minut totiž přijela policejní hlídka. Chvíli nám svítila do očí, pak si něco vysvětlovali s Goranem a společně odjeli k dómu. Bylo okolo deváté hodiny, venku běhaly děti, hudba byla nádherná- krásný zpěv doprovázený nejprve kytarou a později hrou na klávesy. Nikdo nemohl nic namítat, a tak policie odjela. Goran si jak typicky okamžitě udělal z jednoho policisty kamaráda, takže údajně už nikdy nebude žádný problém. Naše parkovací směna skončila. Pracovaly jsme sedm hodin. Konečně jsme si mohly jít alespoň na chvíli poslechnout toho skvělého umělce. A brzy byl konec. Jak jinak, párty skončila okolo jedenácté a protože nám se ještě nechtělo jít tak brzy spát, pokračovali jsme v kuchyni na soukromé after-party.

indianský chrám a sauna
indianský chrám a sauna

Neděle v ráji

4.9.neděle Ráno okolo deváté nám zavolal Schon z Kalalau, že nás brzy vyzvedne. Na plánu dne bylo navštívit typickou indiánskou slavnostní saunu, kam nás pozval. Popravdě jsme se moc těšily. Schon nás odvezl na nádherné místo pod místní dominantu – horu Sleaping giants, kde stál rozlehlý dům plný lidí s výhledem na několik tůněk místní říčky. Postupně přicházeli další a další lidé a Schon „profesionální zapalovač indiánského ohně“ zatím rozehříval lávové kameny. Jednalo se o přírodní saunu. Základem byla dřevěná konstrukce zakrytá spoustou dek. Uvnitř byl prostor vysypán pískem. Dominantu tvořila vyhloubená díra na lávové kameny, která byla uprostřed celé místnosti.

Staré  rituály

Když bylo vše připraveno, nejdřív se do sauny nasoukaly ženy a děti a pak zbylý prostor vyplnili muži. Sedělo se v kruhu okolo ohniště ve dvou řadách. Schon zatím pečlivě připravoval lávové kameny a my jsme vůbec netušily, co se bude dít dál. Jeden z „pořadatelů“ nám vysvětlil, že se jedná o starý rituál, který se v jeho rodině pořádá už několik generací. Všechno bylo spojeno s jeho rodinou. Upozorňoval nás, že je důležité i to, kolik rozžhavených kamenů v jakém pořadí a směru se dává do díry. Jeho rodina nejdříve dávala sedm kamenů, což je údajně symbol mužského elementu. V průběhu věků se ovšem element proměnil v ženský a tak nyní dávají devět kamenů. Každý nově vložený kámen se posype speciálními bylinkami, které celou saunu krásně provoní. Když jsou všechny kameny správně rozloženy, zakryje se vchod a pomalu se začnou kameny polévat vodou. V sauně je naprostá tma. Nemá smysl mít otevřené oči, protože je to k ničemu. Za pomocí bubnů a dalších zvláštních hudebních nástrojů se pak začnou zpívat indiánské písně. Po čtyřech písních se konečně odkryje vchod a všichni si oddychnou. Musím se jít zchladit do blízké říčky. Ze všech teče pot. Abychom nebyli dehydratovaní, saunou koluje džbán vody na osvěžení. Ještě nás čekají tři „kola“. Při každém kole se přidává dalších devět kamenů do díry uprostřed. Ještě že nesedím v první řadě. Kameny vyzařují stále větší teplo. Po čtyřech kolech všichni konečně vylezou ven. Že by konec? Ne ne, jdeme se jen všichni vykoupat do tůňky a zvesela se pokračuje dál. My jsme ovšem měly „koule“ jen na ještě jedno další kolo, které nás pak úplně odvařilo. Po celé proceduře jsme se těšili na připravené občerstvení, po kterém jsme se vrátily zpět do domu a jako dvě dvojčata vytuhly na rozložené madraci na zemi. Pak Andy dostala profesionální lomi lomi masáž a už nám nezbývalo než se se všemi rozloučit a vypravit se zpět na farmu, kde jsme slíbili naši pomoc na přípravě další párty. V dómu opět hrál Eliah, ale tentokrát jen pro několik kamarádů. Po parkovací směně jsme se konečně dostali k dómu, kde někteří lidé relaxovali, někteří cvičili nebo třeba tančili, podle toho, jak se každý cítil. Andy potkala starého dobrého kamaráda Kurta z Kalalau, který se rozhodl ji udělat masáž nohou při poslechu relaxační hudby. No řekněte, kdo by nechtěl prožít takovou neděli… v ráji.

Cestopis následující den

Cestopis předchozí den

.

Andy

Ve 12. letech mě rodiče poslali samotnou do Kanady a USA. Poznamenalo mě to a tak jsem asi cestovatel. Hodně jsem od té doby viděla a poznala a hodně ještě poznat chci.Tak uvidíme !

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *