• Menu
  • Menu

Srí Lanka – cestopis 5

Domů » Všechny destinace » Zahraničí » Asie » Sri Lanka » Srí Lanka – cestopis 5

ANURADHAPURA (památky Unesco)

Opouštíme západní pobřeží a vydáváme se přes Puttalam  do Anuradhapury (asi 1OO km). Opět se už skoro stmívá a tak se musíme ubytovat. Starší manželský pár  nám ukazuje čistý pokoj v prostorném domě. Moc se nerozmýšlíme a pokojík zabydlujeme. Objednali jsme si, jak je tady dost  zvykem , jídlo u majitelů,  a za hodinku se můžeme těšit na nějakou srílanskou dobrotu. Večeře je výborná a naše předsevzetí  zhubnout je opět zapomenuta.Večeří s námi ještě dva mladí majitelé sousednío hotýlku, který budou za měsíc otevírat. Pomáhají nám domluvit ranní safari v nedalekém parku Wippatu. Honza ze slušnosti nabídne staříkovi a majiteli penzionu naší slivovici na ochutnání.  Velmi nás překvapí , když na ochutnávku zve všechny přítomné, přeci jenom je to naše hlavní desinfekce na cestu, když chce ochutnávku zopakovat, tak lahev s úsměvem a sorry  odnesu do pokoje .

Dágoba Ruvanveliséja Anuradhapura – Srí Lanka

Po Saffari zvládáme dnes jenom jednu z památek Dágoba Ruvanveliséja , prý nejkrásnější stavbu krále Dutthagámáního , vysokou 55 m.  Nemáme příslušné oblečení a tak nás před vstupem balí do hrůzostrašných prostěradel. Budíme, myslím,  dost úsměv na tvářích Srílančanů. Památkám zapsaných na seznam Unesco , věnujeme ještě další den. Navštěvujeme chrám Issara Vihára ( Issurumunija Vehera), vytesaný do skály. Chrám nás mile překvapil nejenom svoji netypickou krásou , ale i krásnou vyhlídkou do okolí a na jezero Tissa Wewa.

Issara Vihára Anuradhapura – Srí Lanka

Další zastávkou je chrám Vessagirya caves , v přírodním amfiteátru rozprostřené velké balvany , zříceniny s jeskyní.

Anuradhapura – Twin Ponds

Další chrám Srí Mahá Bódhi, kde se nachází posvátná smokvoň (odnož z Bodghájí) , která byla dovezena z Indie před 2000 lety a která po celou dobu historie je  s úctou a láskou opatrována a uctívána.

 Dágoba Jatavana Rama  , svého času po pyramidách v Egyptě největší stavba světa ( 3. století) Původní výška stavby  přesahovala 100 m.

Twin Ponds –   malý a velký kamenný most. Zajímavostí je , že sem turisté nejezdí , je to mimo turistickou trasu.

Ratnaprasada – dokonalá kamenická práce z  8.století , nejhezčí kamenní strážci, potom  jezero a končili jsme u nejkrásnějšího Buddhy na Srí LAnce – Samanthí  Buddha  (ze 4.století) sedícího v meditační pozici.

Památky v Anuradhapuře absolvujeme za šíleného vedra , cesty ve městě jsou jedno velké staveniště , kličkujeme mezi náklaďáky , bagry , přesuny jsou pomalé a stresující. Stavby jsme projeli za  dva dny snad 1OOx .

Vessagirya caves Anuradhapura – Srí Lanka

Po špatné navigaci, špatném  značení se omylem večer dostáváme úplně jinam než byl cíl naší cesty. Jsme v Mihintahale.

Jana Schlitzová

Má první cesta za hranice byla do NDR, tady jsem poprvé spatřila moře. Následovaly Maďarsko, Jugoslávie, Bulharsko. Když se otevřely hranice, stačila na několik let Evropa, to už byly cesty s dětmi. Od chvíle, kdy jsme poprvé s dětmi navštívili Asii, je poznávání, psaní a fotografování mým druhým zaměstnáním a stále mě to baví. Nádherná místa a zákoutí naší země, krásné České republiky, teprve objevuji a mám co dohánět.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *