• Menu
  • Menu

Srí Lanka – cestopis 27

Domů » Všechny destinace » Zahraničí » Asie » Sri Lanka » Srí Lanka – cestopis 27

Galle, staré přístavní město

Honza to přehnal s chůzí se zraněnou nohou po hradbách při západu slunce v Galle a tak celý nešťastný zůstává ležet v posteli. Je 7 hodin ráno a já se vydávám sama  na prohlídku pevnosti a hradeb. Město za úsvitu je nádherné. Je tu celkem rušno. Potkávám usměvavé  lidi, mladé, staré. Jsou tu běžci, jogíni a skupinky diskutujících. Někteří jenom pozorují moře. Oslovuje mě několik mužů i mladých chlapců. Jsou většinou milí a příjemní, ale začíná to být nepříjemné. Pobaví mě mladý chlapec, který mě žádá o telefonní číslo, s úsměvem odmítám. Jeden muž mi vypráví jaké to bylo v Galle při tsunami. Právě hradby se pro některé staly záchranou. Pozorujeme pod námi spousty dětí. Dříve tam byla indická škola, která byla zasažena vlnou tsunami.

Galle
Galle

¨

Ranní procházka starým městem byla opravdu nádherná a snídaně v hotelu delikátní. Loučíme se s krásným hotelen Art Deco 44 a jeho personálem.  Uděláme ještě projížďku městem, aby zraněný Honza alespoň z auta nadýchl jeho atmosféru. Ještě poslední kafíčko a dnes nás čekají moře a pláže. Návrat domů se už kvapem blíží….

Galle Unesco

Galle – je staré přístavní město uvedené na seznamu UNESCO. Pevnost  se rozprostírá na mysu  a obepíná architektonické skvosty a pohledy  do starého města. Z hradeb je překrásný pohled na oceán a na staré město.  Krása a výjimečnost  Galle si získává stále větší mezinárodní slávu. Patří mezi nejlépe zachovanou ukázku koloniálního života v Asii. Pevnost ze 17. století je lemována starými, původními budovami. Je zde vidět vliv Holanďanů, Portugalců, Britů, muslimů a dalších národů, které se zde v historii vystřídaly.

Pokud projedete branou do starého města, rázem se ocitnete  v jiném světě.  Galle samo o sobě je plné života s pulzující komerční čtvrtí. Pevnost byla Holanďany postavena v roce 1663 .

Hradby

Procházka kolem města po hradbách vám zabere necelé dvě hodiny a zanechá ve vás mystický náboj spojený s nádhernými výhledy na oceán. V pevnosti je na 400 domů, mešit, kostelů, chrámů i úředních a státních budov.

Galle leží 116 km od Kolomba a je čtvrtým největším městem na Srí Lance. Je zde vlakové i autobusové nádraží, Galský  kriketový stadion, jsou zde banky a úřady.

Hradby z velké části zachránily Galle před tsunami v roce 2004, ale i tak se v některých místech voda přes hradby přelila. Všem co bylo pod hradbami však katastrofa vyplenila. Zahynulo zde mnoho lidí.(možná tisíce).

Všude ve městě jsou obchodníci s drahými kameny. Je však spíše jasné, že jsou to možná z větší části podvodníci, kteří vám prodají kameny za přemrštěné ceny a nebo vám prodají kameny falešné.

Galle
Galle

Další památky v Galle

Hlavní brána – v severním úseku hradeb, Stará brána, bašty – Měsíc, Slunce, Hvězda, Zwart(Černá bašta), Point Ultrecht – nad ní se vypíná 18 m vysoký maják z r.1838, Signální skála  (Flag Rock), bašta Triton  – odsud je překrásný výhled na západ slunce…. Holandský kostel  – z r.1752-1755 (na místě původního z r. 1640), hotel Amangalla(1684), věž s hodinami (1901), starý holandský vládní dům, Národní námořní muzeum, Národní muzeum, Historický dům…..

cestopis následující den

cestopis předcházející den

Jana Schlitzová

Má první cesta za hranice byla do NDR, tady jsem poprvé spatřila moře. Následovaly Maďarsko, Jugoslávie, Bulharsko. Když se otevřely hranice, stačila na několik let Evropa, to už byly cesty s dětmi. Od chvíle, kdy jsme poprvé s dětmi navštívili Asii, je poznávání, psaní a fotografování mým druhým zaměstnáním a stále mě to baví. Nádherná místa a zákoutí naší země, krásné České republiky, teprve objevuji a mám co dohánět.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

komentářů