• Menu
  • Menu

Srí Lanka – cestopis 28

Domů » Všechny destinace » Zahraničí » Asie » Sri Lanka » Srí Lanka – cestopis 28

Pláže Unawatuna a Bentota 

Když vás olízne příšera! Pokračujeme dál po plážích na jihu Srí Lanky. Cílem je prozkoumat pláže Unawatuna a Bentota. Zastavujeme na pláži v Unawatuně, kde loni trávili nějaké dny naši kamarádi. Tady je sice turistů až moc, ale mohu se vykoupat v poklidu, aniž by mě smetla nějaká vlna jako Honzu v Tangalle. A tak si to fakt užívám. Projedeme ještě několik pláží, které lemují pobřeží a navečer se ubytováváme v Sea rock Villa  v Bentotě. Je to hotýlek  s bazénem a vlastní zahradou s průchodem přímo na pláž. Už se stmívá a tak ještě rychle hups do vody. Opět jsou zde dotěrní psi, jsem už na ně zvyklá, ale jeden je dost agresivní. Muž jdoucí po pláží jej nakonec odhání. Plavu si v moři, když slyším zase štěkot, přímo za mnou plavou dva psi. Mám strach a tak plavu dál. Konečně se vrací. Uf ! Do hotelu se potom chci dostat oklikou, ale psi vybíhají z moře a ženou se přímo na mě. Jeden z nich, ten černý druhého psa odhání, ale já mám takový strach, že se klepu a křičím o pomoc. Zachraňuje mě žena vycházející z našeho hotelu. Psi odežene nějakou větví a psiska se rozutečou. Uff… Děkuji jí a říkám , že je můj anděl. Je dnes třináctého,  o to více jí děkuji.

Unawatuna  Šrí Lanka

V hotelu nám pak majitel ukazuje káď s desítky malých želviček. Jsou to miminka  sebraná na naší pláži a večer budou puštěny zpět do moře.

Večeře nestojí za nic a tak jdeme spát. Ráno si přivstanu abych viděla východ slunce. Ejhle, dům je celý zabarikádovaný a zamčený ! Ticho a všude šero. Nadávám, ale je mi to houbelec platný. Tak se vracím na pokoj a znovu to zkouším po 8. hodině. Jen vylezu na pláž, je tu zase psisko (včerejší příšera), dojde až ke mně olízne a odeběhne. Divím se, že mě nesežral !

UNAWATUNA

Unawatuna – pláž, v zátoce s tyrkysově modrou vodou, je asi právem považováno  za nejoblíbenější plážové středisko na Šrí Lance . Je zde  určitě příjemné místo na koupání, které lemuje čistý, bílý písek. Klidnější moře není úplně vhodné na některé vodní sporty, ale o to více jej ocení ti, kteří dávají přednost koupání. Je zde i místo u malého útesu, kde se dá šnorchlovat. Místo krásné, ale těch turistů ! Unawatuna patří svou polohou k dalším místům, kde tragicky zasáhla vlna tsunami v roce 2004.

Unawatuna
Unawatuna Šrí Lanka

V okolí Unawatuny  můžete provést několik zajímavých ponorů  v jeskyni, k vraku Lord Nelson – loď se potopila asi před 16 let , další vrak Rangoon je dlouhý 33 m.

BENTOTA

Bentota – patří mezi nejlepší pláže na západním pobřeží. Od silnice je pláž chráněná širokým tokem řeky Bentota ganga. Bentota patří mezi turisticky vyhledávané destinace. Laguna je ideální  pro příjemné koupání  a provozování vodních sportů  windsurfing, vodní lyžování, rybaření a další. Je tu mnoho velkých hotelů, najdou se i ubytování skromnějšího charakteru pro individuální cestovatele.

  Pláže Unawatuna a Bentota, Šrí Lanka
Bentota Šrí Lanka

Bentota Ganga – klidná a chladivá řeka v blízkosti nabízí další z možných aktivit a sportů. Moc nás řeka lákala, ale zhoršilo se velmi počasí a my už se nemůžeme déle zdržovat. Je to smutné, ale zatahuje se obloha, a tak je to asi poslední vykoupání na Srí Lance. Musíme se přiblížit již ke Colombu. Za dva dny odlétáme.

cestopis následující den

cestopis předcházející den

Jana Schlitzová

Má první cesta za hranice byla do NDR, tady jsem poprvé spatřila moře. Následovaly Maďarsko, Jugoslávie, Bulharsko. Když se otevřely hranice, stačila na několik let Evropa, to už byly cesty s dětmi. Od chvíle, kdy jsme poprvé s dětmi navštívili Asii, je poznávání, psaní a fotografování mým druhým zaměstnáním a stále mě to baví. Nádherná místa a zákoutí naší země, krásné České republiky, teprve objevuji a mám co dohánět.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *