• Menu
  • Menu
Avignon

Avignon, tam je shon, tam na mostě všichni tančí…

Domů » Všechny destinace » Zahraničí » Evropa » Francie » Avignon, tam je shon, tam na mostě všichni tančí…

Avignon – v minulosti sídlo papeže, dnes zde sídlí arcibiskupství. Avignon leží na soutoku řek Rhony a Durance , na úpatí 58 metrů vysoké skály ze které je krásný výhled na řeku a  na známý most St-Bénézet.   Ve 14. století byl Avignon sídlem šesti papežů i pozdějším sídlem antipapežů (1378-1409). Až do Velké francouzské revoluce patřilo město a okolní hrabství  kurii .

Pont Saint-Bénezet

Papežský palác (1335-1364) a městské hradby, dlouhé 4,8 km (1355-1365)  jsou  zachovány  do dnešní doby a jsou  velkolepou ukázkou gotické architektury.  Více jak sídlo duchovní moci však palác připomíná zvenku pevnost.  , vnitřek pak připomíná spíše hrad nebo zámek. Na výzdobě interiéru se podíleli významní italští mistři a tak za zmínku stojí třeba jméno Simone Martiniho, který v Avignonu založil i malířskou školu.

V Avignonu je i  několik muzeí : Museé Lapidaire – antické mozaiky, reliéfy sošky a  triumfální oblouky. Museí Calvet  s antickými soškami , středověkými malbami provensálských mistrů , francouzským uměním 16-19 stol…

Ve městě je více než 13 kostelů a jsou zde kláštery Saint- Saint-Louis  a Saint-Martial. V  sousedství Papežského paláce stojí katedrála Notre-Dame-des-Doms.

Na místním hřbitově je pohřben anglický filosof John Start Mill (1806-73), je zde také pochován Jan Milíč z Kroměříže , který zemřel v roce 1374.

Město je proslulé svými uměleckými poklady i svými každoročními festivaly. Festivalů se zde koná více jak 20 za rok.

Avignon a historie – nálezy ukazují na osídlení města již od starověku. Město bylo založeno Římany jako centrum Gallia Narbonensis. Po pádu říše bylo dobyto různými vládci , nakonec se připojilo k burgundskému vévodství. V letech 1309 – 1377 se malé francouzské městečko stalo sídlem papežů, kteří byli nucen opustit Řím,  pak i na čas sídlem vzdoropapežů  ( celkem zde sídlilo 7  papežů a 5 vzdoropapežů). Rok 1721 byl rokem , kdy Avignon postihla morová rána, zemřelo asi 18 000 lidí (asi tři čtvrtiny populace). Do 14. září 1791 patřilo město církvi , poté bylo anektováno nově vzniklou Francouzskou republikou.

Palace-du Pape

Avignonský most – most St-Bénézet   postaven prý byl díky zázraku. Pasáček Bénezet měl zjevení ( jeho jméno most nese). Světice , která se objevila před pasáčkem , mu uložila, aby přes řeku Rhónu postavil most. Stalo se a ve 12. století, kdy  byl most dlouhý 900 m postaven a spojil Avignon s protějším Villneuve.

Tento most , do něhož je vestavěna i kaple sv. Mikuláše (patrona lodníků) se stal jediným spojením mezi Lyonem a mořem. Most prošel mnoha přestavbami a opravami , v pol. 17. století jej vzala velká voda. Z jeho původních  22 oblouků   zůstaly jen čtyři. A tak dnešní most je spíše torzem původního mostu a je záhadou, že přesto je avignonský most velmi slavný.

Most je nejslavnější zásluhou staré dětské písně „Sur le pont d´Avignon on y danse tous en rond…“  (Avignon, tam je shon, tam na mostě všichni tančí…)

Dnes je Avignon jedním z nejživějších měst Francie a to díky obchodu a turistice. Přístav Marseille je odsud vzdálený 85 km.

klíště

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *