• Menu
  • Menu

Nový Zéland 4

Huka Falls a krátery na Měsíci

19. 2. Další den – odpočinkový – v této oblasti – cesta kolem jezera Taupo, zrovna tento den se tu běží štafetový závod družstev na 100 km. Nenecháme si ujít soutěsku, kudy protéká řeka Huka – nejdelší z novozélandských řek rodící se v jezeře Taupo a vlévající se do moře u Aucklandu. Pokračujeme na Crater of Moon, okružní pěšina po lávce-roštu vede kolem průduchů, z nichž stoupá pára – jako by si Země vydechovala.

Huka Fall

Taupo je se svojí rozlohou 606 km2 největším jezerem na Novém Zélandě. Rozprostírá se na Severním ostrově mezi Aucklandem a Welillingtonem. Je sopečného původu a jeho vody jsou bohaté na pstruhy. Taupo je  také město, které leží na břehu jezera a v letních měsících slouží jako turistická základna.

Huka Falls– největší vodopády na řece Waikato  jsou  nejnavštěvovanější přírodní atrakcí na Novém Zélandě, v místě kde  je 100 m široká a  náhle se zúžuje a voda je stlačena do 20 m široké rokle s 11 metrovým převýšením. Až 220 000 l vody za sekundu tryská přes rokli a pak vystřelí 8 m za ní. Huka – je z maorského slova a znamená „pěnu“ (vznikající padající vodou a peřejemi).

Crater of Moon – krátery na Měsíci (v jazyce Maorů „ Karpiti „) – region s geometrální činností, které je součástí Wairekei, které je největší geometrální pole na Novém Zélandě  (cca 25 km2) . Celá tato oblast má „nadpozemskou“ atmosféru.

Crater of Moon

Všechny krátery na Měsíci jsou výsledkem hydrotermálních erupcí. Tlak páry pod povrchem převyšuje tlak vyvíjený silou nad zemí. Následkem toho dochází k výbuchům. Směs tevody, páry , horkého bahna je vymršťován do vzduchu (může letět až do výše 100m) , za sebou pak zanechává díry hluboké až 20 m. Erupce se objevuje přibližně jednou za rok.

V tomto prostředí přežije jenom minimální počet druhů vegetace.

Krátery na Měsíci jsou otevřeny celoročně. Dá se sem dojet autem z Taupo (cca 4 km). Platí se vstupné . Okruh je dlouhý asi 45 minut chůze, je sem i bezbariérový přístup.

Cestopis následující den

Cestopis předchozí den

.

JANACO

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *