• Menu
  • Menu

Nový Zéland 6

Sopka Taranaki (Mount Egmont)

24. 2. Druhá sopka, již jsme zdolali (tedy kromě autorky těchto řádek), je Taranaki. Já volím raději (protože mě sopky nebaví)  Kokowai a Holly Hut  trek úbočím – parádní cesta po ostrém hřebínku, s žebříky a schůdky, visutým lanovým mostem a nikde nikdo!

Na NZ počítejte s dlouhými přejezdy (i600 km), které si můžete zpestřit zastávkami na zajímavých místech.

Taranaki – je oblast na Severním ostrově (7 720km 2) , leží 200 km severozápadně od Wellingtonu. Sopka  Mount Egmont (Maory nazvané Taranaki) leží v národním parku Egmont a dosahuje výšky 2715 m.  Cesta na vrchol trvá určitě  5 hodin a zdoláte velké , téměř dvoukilometrové převýšení. Výstup je dost náročný. Odměnou vám ale bude  nádherný pohled z vrcholu nejenom na Jižní ostrov a  na nejvyšší horu ostrova Severního, Mt. Ruapuhu. Kráter Taranaki patří  k nejnavštěvovanější novozélandské hoře. V národním parku si můžete vybrat mnoho turistických tras od jednoduchých až po náročné několikadenní túry ( např..Around the Mountain Circuit – 44 km dlouhá trasa v sopečném terénu okolo sopky). Národní park Egmont to není jenom Taranaki, je to také nádherná příroda, vodopády , pasoucí se ovce , ale také porosty podokarpových stromů , které patří nejstarším druhům na světě (60 miliónů let zde rostou) …

sopka Taranaki (Mount Egmont)

26. 2. Z Welingtonu, moderního města na jihu severního ostrova, se trajektem přesunujeme na jižní ostrov. Velké vlny, houpe to, lidem je špatně, ale průjezd fjordy je fascinující. Přistáváme v Pictonu a panoramatickou cestou se vydáváme do přírodního tábořiště u moře.

Fojrdy u Jizniho ostrova

 

Cestopis následující den

Cestopis předchozí den

 

 

 

 

 

 

 

JANACO

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *