• Menu
  • Menu

Helsinky

Helsinky jsou hlavním městem Finska. Jsou jenom součástí  metropolitní oblasti, ke které ještě patří Vantaa, Espoo a  Kauniainen. Byly založeny roku 1550 i když jejich původní a dnešní poloha se trochu liší,protože byly původně postaveny na místě plném bažin a protože zde nebylo možné vybudovat velký přístav.  V 16. století patřilo Finsko pod Švédské království a Helsinky byly vybudovány, aby konkurovaly hanzovnímu městu na druhé straně Finského zálivu Tallinnu (původní název Reval).

Suomenlinna

V roce 1640 pak bylo město přesunuto na místo, kde ho najdeme dnes. Později byla v roce 1748 vybudována námořní pevnost Sveaborg (dnes pod názvem Suomenlinna) na obranu Švédů proti Rusům.

V roce 1808 uzavřel Napoleon Bonaparte a car Alexandr I. spojenectví a Rusko pak vyhlásilo Švédskému království válku. Finsko bylo připojeno k Rusku a protože původní hlavní město Turku , bylo příliš daleko od Petrohradu, Helsinky byly prohlášeny jako hlavní město.

V roce 1852 byla v Helsinkách dostavěna největší evangelická katedrála té doby Tuomiokirkko, která stojí v centru Helsinek a rozhodně se nemusíte bát, že by jste jí minuli.

Tuomiokirkko

Dále v roce 1868 byl postaven největší pravoslavný kostel západní Evropy Uspenskin Katedraali (Chrám věčného spánku Panny Marie ), který stojí nedaleko Tuomiokirkko a navíc je na jednom z mála vyvýšených míst v Helsinkách, takže je vidět už z dálky.

V prosinci 1917 získalo Finsko samostatnost.

V letech 1934 – 1938 Finové vybudovali Helsinský olympijský stadion pro olympijské hry, které se měly konat v roce 1940, ale kvůli válce byly hry zrušeny. Hry se pak zde konaly v roce 1952. Hned vedle stadionu stojí také Olympijská věž, která měří stejně metrů, jako hodil finský oštěpař Matti Järvinen na olympijských hrách v roce 1932. Pár metrů od stadionu, najdeme i Muzeum sportu, které také stojí za navštívení.

Z roku 1969 zde pak máme jedinečný skalní kostel Temppeliaukion Kirkko, který určitě stojí za to vidět.

Za shlédnutí  také stojí  Zoo v Helsinkách, patřící  mezi nejstarší na světě. Leží na ostrově, kam se dostanete lodí z Kauppatori a cesta trvá zhruba 15 minut.

Nakonec si můžete užít trochu zábavy v nedalekém Aquaparku Serena, který leží v Espoo a je největším aquaparkem v severských zemích.

V Helsinkách si dejte pozor na to kam šlapete, protože chodníky mají označeny pro chodce a pro cyklisty. Zní to absurdně, ale mě cyklista málem zajel asi třikrát :D. V  Helsinkách jsou jenom tři pískové pláže, které jsou velmi malé, zbytek pláží je  kamenných.

Pokud pojedete někam autobusem, tak helsinské  jízdní řády jsou velmi nepřehledné a pokud pojedete odjinud než ze zastávky odkud autobus vyjel, tak všechny zastávky jsou na znamení a pokud se nebudete pořádně koukat, tak vám autobus ujede ani nebudete vědět jak.

Zajímavostí (alespoň pro mne) je, že když se řekne Fin, tak si představím vodku nebo nějaký ten alkohol, ale ve Finsku je přitom alkohol velmi drahý a nic, co má více jak 5% nenajdete jinde,  než ve speciálních obchodech  jenom pro alkohol. Zároveň vám ale v těchto obchodech poradí, co si koupit k jakému jídlu a výběr je rozhodně velmi pestrý. Ale po zkušenosti, když jsem odjížděla lodí z Helsinek do Tallinnu, jsem pochopila, že má představa Finů byla správná, protože ti si jednoduše dojedou pro velmi levný alkohol do Tallinu, kam cesta trvá jenom 2 hodiny a není vůbec drahá. Pokud budete v Helsinkách a budete mít trochu času, návštěva Tallinnu rozhodně také stojí za to.

západ slunce

Terka:)

klíště

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *