• Menu
  • Menu

 Coco Palms na Havaji zničil hurikán Iniki

Domů » Všechny destinace » Zahraničí » Severní a Střední Amerika » USA » Havaj /Hawai/ »  Coco Palms na Havaji zničil hurikán Iniki

Coco Palms  se  možná  dočká zasloužené  obnovy ! Tento slavný hotel najdete na jednom z havajských ostrovů, na východním pobřeží  Kaua i. Tento, kdysi nádherný resort, navštívilo mnoho filmových hvězd a zde se také odehrával děj filmu s Elviem v hlavní roli  „ Blue Hawaii“ . Z novějších filmů se zde natáčeli také třeba Piráti z Karibiku .

My jsme sem zavítaly s Klárkou při naší dlouhé cestě po Havajských ostrovech. Komplex je obrovský, tvořený několika budovami, které postupně chátrají  a zarůstají místní vegetací. U každé z nich je bazén, který nese stopy po dřívější slávě celého místa.  Vstoupily jsme do první budovy a chtěly si prohlédnout místní pokoje. To bylo něco!!! Koupelny byly vykachlíčkovány překrásnými barevnými kachlíky s motivy mořských živočichů a rostlin. Uprostřed toho všeho bylo překrásné umyvadlo tvořeno jednou obrovskou mušlí. To musela být krása, když hotel ještě fungoval…

Coco Palms hotel
Coco Palms hotel

Celá oblast,  Wailua, v které se resort  nachází je kulturně, duchovně i historicky významná. Oblast zahrnující Coco Palms  byla domovem poslední panovnice, královny Deborah Kapule, v polovině 18. století.

Hotel je už dlouho uzavřen, příčinou  jeho zkázy a postupné devastace  byl v roce 1992 úder ničivého hurikánu INIKI a následně vlnou tsunami .

Coco Palms hotel
Coco Palms hotel

Celý resort včetně hotelu se nachází v kokosovém háji, který zde byl vysazen již v roce 1896. Sazenice byly dovezeny ze Samoa panem Viliamem Lindemanem. Najdete tady na 2000 palem, kokosový  háj patří k největším na Hawaji. Když v roce 1953 areál otvírali, měl hotel pouze 24 pokojů.  K velkému rozšíření až na 400 pokojů v  hotelu došlo v roce 1970. Tím se stal tento areál jedním z nejluxusnějších a nejvyhledávanějších na Kaua i.  Hotel navštívili, mimo Elvise Preslyho, třeba Frank Sinatra, Big Grosby, také princezna a princ z Japonska a mnoho dalších…

Coco Plams -mušle ve všech podobách byly po celém hotelu
-mušle ve všech podobách byly po celém hotelu

 

Skvělá zpráva je, že skupina Coco Palms Hui LLC / skupina investorů z Havaj/ získala  demoliční povolení a má v plánu obnovit slávu resortu Coco Palms. Cílem je otevřít středisko s 350 – 390 pokoji koncem roku 2015 – 2016.

Coco Plams
Coco Palms hotel
Andy

Ve 12. letech mě rodiče poslali samotnou do Kanady a USA. Poznamenalo mě to a tak jsem asi cestovatel. Hodně jsem od té doby viděla a poznala a hodně ještě poznat chci.Tak uvidíme !

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *