• Menu
  • Menu

Koncentrační tábor Osvětim – 75 let od jeho osvobození

Domů » Všechny destinace » Zahraničí » Evropa » Polsko » Koncentrační tábor Osvětim – 75 let od jeho osvobození

Tábor smrti Osvětim – Auschwitz 1

 Jet na exkurzi do koncentračního tábora není pro studenty zrovna lákavý cíl. Když k tomu přidáte ještě mlhavé pošmourné listopadové počasí je zřejmé, že na vás čeká atmosféra, která k tomuto smutnému místu patří. Přijdete k bráně  s nápisem „Arbeit macht Frei„, která  vás však neosvobozuje, jak hlásí nápis.

Brána je mezníkem mezi životem a smrtí, je to brána,  která vás pohltí  a nepustí. Za touto branou vás čeká úmorná a otrocká práce a za ní již nikdy nespatříte své milované děti,  své milované rodiče a prarodiče,  své blízké ani své kamarády.

Procházíte táborem a  máte pocit, že z každého kamene, z každé molekuly místa , vidíte ukrutně smutné oči, tisíce očí …. oči, které tolik chtěly vidět a které tolik chtěly žít. Mráz vám prochází každým coulem těla.

Svačinu, kterou máte v batohu nepozřete. Žaludek je příliš nahoře než, aby toto vydržel. Zíráte na ty haldy oblečení, bot a některé se vám před očima zhmotní a vy neudržíte slzy, chcete ty bytosti vzít za ruku a něžně jim říci, že je odvedete DOMŮ.

Záběry, které v jiných situacích by mohly být výtečným motivem pro reportáž, tady jaksi mají jiný význam. Trochu se stydíte fotografovat, ta bolest a hrůza vás svírá  a svazuje vám ruce i zatemňuje smysly.

Máte štěstí, žijete v jiné době a tak brána smrti vás pustí  zpět  do „vašeho„ světa.

koncetrační tábor Osvětim - Auschwitz
koncetrační tábor Osvětim – Auschwitz

Rozkazem ze dne 27. 4. 1940 byl v Osvětimi, na místě bývalých kasáren polské armády, založen koncentrační /později vyhlazovací/ tábor. Tábor vybudovali vězni z Dachau a velitelem tábora se stal Rudolf Höss.  Jako dozorci byli pak pověřeni příslušníci oddílů SS, společně s německými kriminálníky ze Sachsenhasenu. Po vysídlení polského obyvatelstva, které žilo v okolí , vznikl pro potřeby tábora prostor asi 40 km 2.

Prvními vězni byli Poláci, později v letech 1941-42  to byli  sovětští vojenští zajatci, s kterými bylo velmi krutě nakládáno. Desetina přeživších, z 10 000,  byla poté přemístěna do  Březinky (Birkenau) – nového tábora nedaleko odtud. Na místo mužů byly poté přivezeny ženy,  po nějaké době byla, ale opět Osvětim přidružena ke zbytku areálu.

Během války se tábor rozrůstal a mimo Auschwitz 1, Auschwitz 2-Birkenau a Auswitz 3- Monowitz  vzniklo navíc ještě  přes 40 podtáborů.

V těchto táborech zahynulo přes 1 milión lidí, z toho  90 % židů z celé Evropy . Nejvíce lidí zemřelo v plynových komorách, dalšími důvody  bylo: nelidské zacházení, nucené práce, hladovění, popravy, lékařské experimenty a téměř žádná zdravotní péče.

Osvětim - Auschwitz
Osvětim – Auschwitz

V Osvětimi je otevřeno každý den

Prosinec a únor :  8 – 15 hod

Březen,listopad  :  8 – 16 hod

Duben, říjen     :     8 – 17 hod

Květen, září   :        8 – 18 hod

Červen, srpen :       8 – 19 hod

Zavřeno 25. prosinec, Nový rok 1. ledna, Velikonoční pondělí a během oficiálních návštěv a ceremonií.

Osvětim je možné navštívit pouze s průvodcem. Mimo jazyků:  polština, angličtina, francouzština, němčina, italština, španělština…je možné mít i průvodce  v českém jazyce. Většinou, ale je potřeba, domluvit  se dopředu a být jako  skupina.

Ceny se pohybují od 20 zl. za studenta po 40 zlotých za průvodce v jiném než polském jazyce.

Koncentrační tábor v Osvětimi byl zapsán na Seznam světového dědictví UNESCO v roce 1979.

Tábor s podobným osudem u nás se jmenoval TEREZÍN.

klíště

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *