• Menu
  • Menu

Veselý Kopec

Velikonoce na Veselém Kopci

Velikonoce  jsou nejen významné svátky pro věřící, ale i doba, kdy se navštěvují rodiny, příbuzní i kamarádi. Letos, podobně jako v loňském roce jsou Velikonoce jiné. Kvůli pandemii je omezen pohyb i návštěvy. Zavřené jsou oblíbené turistické cíle. A tak aspoň ve vzpomínkách…

Přijíždíme na velkou louku u vsi Dřevíkov, je zde připraveno provizorní parkoviště. Na horizontu kopce je velké stádo ovcí a nebýt těch aut a desítek přicházejících návštěvníků, mohl by to být nádherný vstup do jiné doby. Chaloupky jsou malebné, své dětství jsem prožila také v malé roubené chaloupce na úpatí Krkonoš. Je zvláštní, že tady vidím věci denní potřeby, které můj dědeček a babička používali a nyní jsou součástí muzea a historie našich předků. Smutné.

Veselý Kopec (20)

Spousty návštěvníků sem přivedly zvyky, od barvení vajíček, zdobení kraslic, pletení pomlázek, prodej tradičního pečiva. Na pódiu během svátků vystoupí folklorní soubory. Pro návštěvníky je připravena i zábava našich pradědečků, chození na chůdách , tlučení špačků…

Veselý kopec

Veselý Kopec – malá vesnička, osídlená již v 16. století leží několik kilometrů od Hlinska. Vesnička je ukázkou lidové architektury z oblasti sev. části Českomoravské vrchoviny a Železných hor. Nejdete tady některé původní stavby právě z Veselého Kopce, ale i stavby a objekty, které sem byly přivezeny z jiných míst. Vesnice ukazuje nejenom stavby, ale můžete se tady seznámit  s životem a zvyky lidí, kteří tyto objekty obývali v 19 a .a 20. století. Stavby, někdy miniaturní a velmi skromné, dávají představu o životě některých obyvatel, kteří nic nevlastnili a jejich skromný příbytek se skládal pouze z ušlapané hlíny a miniaturních okýnek. Určitě vás ohromí krásný roubený vodní mlýn s varnou povidel, postavený  někdy v r.1580. Mlýn není původní , je sem přenesen na místo původního z nedalekých Ondřetic. Některé jeho části byly nahrazeny těmi původními. Unikátem mlýnu je technické vybavení , vodní  mlýn s obyčejným složením a stoupou, vše poháněné vodním kolem.  Toto vybavení je jediné  svého druhu u nás.

„Modrý statek„ , který svou blankytně modrou omítkou září mezi dřevěnými chaloupkami. Byl sem přenesen z Mokré Lhoty. Uvnitř statku je uzavřený dvůr se špýcharem a stájemi, stroje a zemědělskou techniku. Uvnitř statku jsou klenuté stropy. Zde také najdete expozici , která obsahuje mimo dobového oblečení, nábytku, nádobí i dětský kočárek nebo rakev pro nebožtíka.

Veselý Kopec
Veselý Kopec

Dalšími unikáty je jistě selské bělidlo , masivní roubená stavba se šindelovou valbovou střechou nebo olejna z 18. století, která pochází z Damašku u Pusté Rybné,  jedinou svého druhu, zpřístupněnou u nás.Dále je možné si prohlédnout : stoupa na drcení smrkové kůry z Korábova Mlýna v Klešicích, pila s vodorovným řezným listem (horizontálka) z r. 1854 od Hlávkova mlýna v Dolní stupnici, sušárna lněného stolku (pazderna) , malý roubený objekt se šindelovou střechou, nejstarší sušárna ovoce ze Střítěže u Skutče, zvonička z Jeníkova, hájenka z Kozojed, kaplička ze Rváčova…

Skanzen můžete navštívit od dubna do řijna . Otevřeno je každý den , mimo pondělí. Ve skanzenu se pořádá mnoho doprovodných  akcí : masopustní průvod ( zapsán  do seznamu UNESCO), Velikonoce, Hrnčířská sobota, Bramborová sobota, Veselokopecký jarmark, Předvánoční jarmark..akce vždy doprovází ukázka řemeslné výroby, prodej výrobků  pečiva, ozdob.

Veselý Kopec
Veselý Kopec

/některé pasáže  byly použity z knihy Velká turistická encyklopedie, Pardubický kraj, Petr David, Vladimír Soukup /

Jana Schlitzová

Má první cesta za hranice byla do NDR, tady jsem poprvé spatřila moře. Následovaly Maďarsko, Jugoslávie, Bulharsko. Když se otevřely hranice, stačila na několik let Evropa, to už byly cesty s dětmi. Od chvíle, kdy jsme poprvé s dětmi navštívili Asii, je poznávání, psaní a fotografování mým druhým zaměstnáním a stále mě to baví. Nádherná místa a zákoutí naší země, krásné České republiky, teprve objevuji a mám co dohánět.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *