• Menu
  • Menu

Galway – JIŽNÍ IRSKO 4

Domů » Všechny destinace » Zahraničí » Evropa » Irsko » Galway – JIŽNÍ IRSKO 4

GALWAY

Galway, město omývané Atlantským oceánem, se nachází na západním pobřeží Irska. Městem, které má několik vodních kanálů, protéká řeka Corrib, ústící do Galway Bay. Z této zátoky odplouvaly v 19. století lodě s irskými emigranty do Nového světa.

Město Galway

Ubytovaly jsme se v obrovském hostelu Kinlayhouse ve městě Galway.  http://www.kinlayhouse.ie/ . Jen jsme si ještě zaskočily do čínské restaurace a jdeme spát.

 Zašly jsme se podívat na na pobřeží do Claddagh. Irsky to znamená „na břeh“. Dříve tu byla jen rybářská vesnice. Hned vedle starých městských hradeb je  Španělský oblouk. Bývaly tu rybí trhy, a rybáři zásobovali místní obyvatelé mořskými plody. V této oblasti byla vždy hojnost ryb a Claddagh se považuje za nejstarší rybářskou vesnici v Irsku. První zmínky její existence byly zaznamenány v 5. století.

Galway
Galway

Město kamenů

Ve středověku se městu Galway také říkalo „Město kmenů“. Toto pojmenování získalo podle čtrnácti anglo-normanských a velšsko-normanských rodů, které získávaly bohatství obchodováním s Evropou, zejména pak se Španělskem. Památkou na tuto dobu je pětsetletý Spanish Arch. Klanové vlajky vlají na  Eyre Square. Zdi obchodů a domů jsou zdobeny heraldickými štíty, do kamenů vytesanými šelmami, listovím a obličeji.

 Lynchův hrad

Na křižovatce s názvem Four Courners stojí elegantní opevněná věž Lynchova hradu z 15. století. Tato neuvěřitelná vápenecová budova je dobrým příkladem irského gotickém slohu. Budova patřila kdysi rodu Lynchů, který společně s dalšími třinácti rody vládl městu. Bohužel se s tímto jménem pojí smutná historka o vrchním soudci Jamesi Lynchovi Fitzstephenovi, který byl v roce 1493 nucen vykonat spravedlnost nad svým vlastním synem Walterem. Ten totiž ze žárlivosti zabil jednoho Španěla a tak byl oběšen vlastním otcem. Tehdy také vzniklo slovo „lynčování“. Tento krutý příběh dnes připomíná brána s pamětní deskou Lynch‘s Memorial Windows, stojí na Market Street na straně kostela svatého Mikuláše.

St Nicholas kolej
St Nicholas kolej

Galway Cathedral

Dominantou města je Katedrála sv. Mikuláše, i když název katedrála není správný, protože se jedná o římskokatolický kostel. Její oficiální název je Cathedral of Our Lady Assumed into Heaven and St Nicholas. Obecné se jí ale říká Galway Cathedral. Stavba je z poloviny 20. století je pravděpodobně nejmladší velkou kamennou katedrálu v Evropě. Church of St. Nicholas je největší středověký farní kostel v Irsk, v nepřetržitém používání, jako místo uctívání. Kostel z roku 1320, byl postaven na troskách starší konstrukce. Říká se, že Christopher Columbus se zde modlil v roce 1477 před vyplutím na jednom z jeho pokusů o dosažení Nového světa.

Salmon Weir Bridge

Salmon Weir Bridge, nad řekou Corrib, vede ke katedrále. V létě je možné vidět hejna lososů, na  jejich cestě proti proudu. Druhý most, nádherný výhled na katedrálu, se jmenuje Wolfe Tone bridge.

 Na Shop Street  je socha Oscara Wilda, sedícího na lavičce s Estonským spisovatelem Eduardem Wildem. Pokračujeme směr Dublin řidič nám ukazuje rašelinová pole a jak ho Irové sušili a topili s ním,  a to je konec výletu.

přístav Galway
přístav Galway

na začátek cestopisu 

cestopis předcházející

Dana Dajdulka

Více jak 15 let se pro mě stalo cestování drogou. Za tu dobu jsem mimo Evropu navštívila USA, Nový Zéland, Thajsko, Kambodžu, Velikonoční Ostrovy... poslední roky se mou láskou stala Jižní Amerika. Každá další cesta je pro mne nejenom výzvou, ale také uskutečněnými sny poznat místa , které tak dobře znám z knih a cestopisů.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *