• Menu
  • Menu

Levada Calheta a Ponta do Pargo, Madeira

Domů » Všechny destinace » Zahraničí » Evropa » Portugalsko » Madeira » Levada Calheta a Ponta do Pargo, Madeira

Levada v eukalyptovém lese

Ať už se na Madeiře vypravíte kamkoli, je celkem jisté, že dřív nebo později narazíte na „levady“. Levada je uměle vybudovaná strouha, ve které se transportuje voda z vyšších míst do vesnic a měst v údolí nebo na pobřeží. Madeira je velmi kopcovitý sopečný ostrov. Hory, které se nachází uprostřed ostrova, většinou zachytí oblačnost utvářející se nad Atlantikem, a tak není divu, že zde velmi často prší. Aby nepřišla na zmar ani „jediná kapička“, rozhodli se místní pro stavbu kanálů, které odvedou vodu z hor do potřebnějších míst v údolí.

Důmyslně vybudovaný systém levad se začal stavět už před několika staletími a funguje víceméně do dnes. Některé levady jsou opraveny a nově zasazeny do betonových koryt, na kterých je co půl kilometru vyznačena vzdálenost. V některých levadách uvidíte i hojné množství ryb, většinou uměle vysazených pstruhů. Některé levady vedou okolo strmých skalních výchozů, některé potkáte na ulici ve městě. Ať tak nebo tak, okolo všech levad vede vždy pohodlná, poměrně rovinatá cesta, kterou se můžete jednoduše vydat na průzkum celého ostrova.

RIMG5843

Levada Calheta a levada Ponta do Pargo

Jednou z takových levad je i kanál mezi vesnicí Prazeres a silnicí č. 211 na jihozápadě ostrova. Původně jsme měli v plánu začít naši cestu u silnice č. 211, když jsme ale ani po delším hledání nenašli začátek levady (není značení), rozhodli jsme se přejet autem do Prazeres, kde jsme okamžitě našli ceduli na „levada“ a několik zaparkovaných aut při cestě. Zaparkovali jsme tedy tak jako ostatní turisté u silnice a vykročili na cestu okolo betonové, nově opravené Levady Calheta, která se po několika kilometrech vlévá do levady Ponta do Pargo.

výlet okolo Levada Calheta
výlet okolo Levada Calheta

Cesta vede po hraně kopce porostlého eukalyptovým lesem, takže pokud máte nějaké dýchací problémy, tady se krásně pročistíte. Z výšky 650 metrů nad mořem jsou krásné výhledy na západní pobřeží Madeiry. Cesta není náročná a přibližnou vzdálenost 14 km zvládnete překonat i s občerstvovací pauzou za 3,5 hodiny. Na cestě, přibližně 3 km od Prazeres potkáte i vodní pramínek, který jsme odzkoušeli, a mohu doporučit. Okolo celé pěšiny vede sice levada, ale o její pitelnosti bych trochu pochybovala. Jinak je to s potoky, které se na vás budou co chvíli valit z hor. O těch si myslím, že by mohly být pitelné, ale po pravdě jsme nezkoušeli, takže nemohu říct.

výlet okolo Levada Calheta
výlet okolo Levada Calheta

Na cestě nepotkáte žádné občerstvení. Poslední civilizace je v Prazeres a další až v městečku Estrela da Calheta, které se nachází o několik stovek výškových metrů pod levadou. Takže doporučuji na výlet přibalit pěknou svačinku. Pokud vás zastihne velký déšť, můžete se schovat ve třech plechových boudách, které jsou okolo treku náhodně rozesety.

Pokud jste do Prazeres vyrazili autem tak jako my, budete se muset na začátek levady vrátit stejnou cestou. Pokud jste se ovšem nechali do Prazeres vyvézt veřejným linkovým autobusem, můžete směle pokračovat po cestě č. 211 dolů do městečka Estrela da Calheta a tam nasednout na autobus do Funchalu.

Výlet okolo Levada Calheta a Ponta do Pargo musí být krásný hlavně v létě, kdy jsou uměle vysázené květiny okolo celé levady v květu. V zimním období jde spíše o výlet eukalyptovým lesem, nic zvláštního.

Klára Skuhravá

Nadšení, vášeň a droga. Kdo jednou okusil, pochopí, jak snadné je koupit levnou letenku, zabalit batoh a vyrazit! Pocit naprosté svobody, boření hranic a mýtů...Otevřít svou mysl a se srdcem na dlani se rozběhnout. Cestováním žiji. V současné době i výlety na webu www.justwalkit.cz.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *