• Menu
  • Menu

Itálie 9 – Na pizzu a gelato do Trenta

Domů » Všechny destinace » Zahraničí » Evropa » Itálie » Itálie 9 – Na pizzu a gelato do Trenta

Trento

Jsme v Itálii, a tak úžasnou přírodu,  krásné hory a jezera v oblasti Trentino, je dobré si zpříjemnit také skvělým italským vínem, pizzou i vyhlášenou italskou zmrzlinou – gelatem.

Opět na doporučení vyzkoušíme opravdu skvělou pizzu v Trentu i gelato poblíž tohoto města.

historické náměstí Trento

I když jsme tentokrát hodně vynechali italská města a památky, náš  několikadenní výlet končíme opět v historické části Trenta, v hlavní městě autonomní oblasti Trentino-Alto Adige, kde se tyčí katedrála z 11. století  – San Vigilio, patrona města. Uvnitř je umístěna  hrobka svatého Vigilia. Na náměstí Trenta je kašna Fontana del Nettuno z 18. století.

San Vigilio Trento

Pizzeria Albert Trento

Do pizzerie se dostáváme už dost pozdě večer, po celodenním výletování i nedokončeném výstupu na Monte Stivo /2059m/. Pizzerie je narvaná k prasknutí, rezervaci nemáme, ale štěstí ano. Jsme jen dvě a tak dostáváme stoleček u okna.

Sklenka skvělého suchého červeného vína a pizza Cotto branchi. Prý ochutnáme a už nebudeme chtít jinou. A musím říci, že je to pravda! Atmosféra kolem nás je báječná a pak před nás položí tuhle skvělou delikatesu, krásně naaranžovanou, vonící. Jsou na ni i čerstvé artyčoky. Pecka!

Cotto branchi –  Albert Trento

Adresa: Via Giuseppe Verdi, 15 , Trento

Pizza

Původem pochází z Itálie a stala se oblíbeným jídlem po celém světě. Pizza [pica] je velký kruhový plát  světlého chlebového těsta (koláč), nahoře s náplní vyrobenou nejčastěji z rajčat, sýra a dalších rozdílných ingrediencí. Je mnoho druhů pizzy.  Pečeme ji  v peci  nebo troubě.

pizzeria Albert Trento

Caffé Gelateria Serafini

Tuhle příjemnou  cukrárnu, kde se vyrábí gelato od roku 1973, jsme navštívily o velikonocích a tak mimo skvělé gelato jsme mohly obdivovat i krásnou velikonoční výzdobu. Já miluji mango  a chilli čokoládu,  navrch pak  obrovský kopec domácí šlehačky. Mňam.

Můžete si tady pochutnat na dortech, skvělé kávě, palačinkách i chutném obědě. Můžete si dát dobrý drink i koktejl, můžete vybírat očima nebo si nechat poradit.

Gelato Serafini

Skvělou zmrzlinu jsme také ochutnaly v oblasti Trentino,  Settimetelo Mori.

Gelato

Italské – gelato – je druhem mraženého dezertu podobného zmrzlině. Slovo gelato je odvozené z latinského „gelātus“, což znamená „zmražený“. Gelato je vyrobené z mléka, smetany, cukrů a příchutí, jako je ovoce, ořechové pyré, čokoláda, alkohol a koření. Smetana často chybí, je nahrazena mlékem, a proto mívá gelato méně tuku než pravé zmrzliny. Minimální množství tuku činí u gelata 3,5 % (často 5–8 %), zatímco u zmrzliny je minimum 10 %. Obsah cukru se pak podle receptu pohybuje mezi 16–24 %. Většina receptur na gelato historicky obsahuje vejce, ale v současné době nejsou tak široce používaná a bývají nahrazována stabilizátory.

Gelato Serafini

 

Gelato rovněž obsahuje jen velmi malé množství vzduchu (20–30 %) na rozdíl od zmrzliny, kde se dostaneme až na 50 %. Důvodem je, že se gelato stlouká pomaleji než zmrzlina a je tedy hustší. Jeho polotuhá konzistence znamená, že taje rychleji než zmrzlina nebo nanuky a dá se lépe mísit a tvarovat. Proto je často přirovnáváno spíše k ledovému mléku než ke zmrzlině. V Itálii se na kornout tradičně nanáší špachtlí namísto u nás běžného kopečkovače. Populárními příchutěmi jsou čokoládová, lískooříšková, pistáciová, jahodová, citronová a kombinace vanilky, čokolády a oříšků. I když gelato obsahuje méně tuku než zmrzliny, neznamená to, že má i méně chuti. Gelato taje rychleji na jazyku, rovněž se podává za teploty o něco vyšší než u zmrzliny a zákazníci mohou okusit její chuť okamžitě. Působí tak zvýrazněně. http://www.eiskon.cz

Settimetelo (Mori

 

 

 

 

 

Jana Schlitzová

Má první cesta za hranice byla do NDR, tady jsem poprvé spatřila moře. Následovaly Maďarsko, Jugoslávie, Bulharsko. Když se otevřely hranice, stačila na několik let Evropa, to už byly cesty s dětmi. Od chvíle, kdy jsme poprvé s dětmi navštívili Asii, je poznávání, psaní a fotografování mým druhým zaměstnáním a stále mě to baví. Nádherná místa a zákoutí naší země, krásné České republiky, teprve objevuji a mám co dohánět.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

komentář