Trento
Jsme v Itálii, a tak úžasnou přírodu, krásné hory a jezera v oblasti Trentino, je dobré si zpříjemnit také skvělým italským vínem, pizzou i vyhlášenou italskou zmrzlinou – gelatem.
Opět na doporučení vyzkoušíme opravdu skvělou pizzu v Trentu i gelato poblíž tohoto města.

I když jsme tentokrát hodně vynechali italská města a památky, náš několikadenní výlet končíme opět v historické části Trenta, v hlavní městě autonomní oblasti Trentino-Alto Adige, kde se tyčí katedrála z 11. století – San Vigilio, patrona města. Uvnitř je umístěna hrobka svatého Vigilia. Na náměstí Trenta je kašna Fontana del Nettuno z 18. století.

Pizzeria Albert Trento
Do pizzerie se dostáváme už dost pozdě večer, po celodenním výletování i nedokončeném výstupu na Monte Stivo /2059m/. Pizzerie je narvaná k prasknutí, rezervaci nemáme, ale štěstí ano. Jsme jen dvě a tak dostáváme stoleček u okna.
Sklenka skvělého suchého červeného vína a pizza Cotto branchi. Prý ochutnáme a už nebudeme chtít jinou. A musím říci, že je to pravda! Atmosféra kolem nás je báječná a pak před nás položí tuhle skvělou delikatesu, krásně naaranžovanou, vonící. Jsou na ni i čerstvé artyčoky. Pecka!

Adresa: Via Giuseppe Verdi, 15 , Trento
Pizza
Původem pochází z Itálie a stala se oblíbeným jídlem po celém světě. Pizza [pica] je velký kruhový plát světlého chlebového těsta (koláč), nahoře s náplní vyrobenou nejčastěji z rajčat, sýra a dalších rozdílných ingrediencí. Je mnoho druhů pizzy. Pečeme ji v peci nebo troubě.

Caffé Gelateria Serafini
Tuhle příjemnou cukrárnu, kde se vyrábí gelato od roku 1973, jsme navštívily o velikonocích a tak mimo skvělé gelato jsme mohly obdivovat i krásnou velikonoční výzdobu. Já miluji mango a chilli čokoládu, navrch pak obrovský kopec domácí šlehačky. Mňam.
Můžete si tady pochutnat na dortech, skvělé kávě, palačinkách i chutném obědě. Můžete si dát dobrý drink i koktejl, můžete vybírat očima nebo si nechat poradit.

Skvělou zmrzlinu jsme také ochutnaly v oblasti Trentino, Settimetelo Mori.
Gelato
Italské – gelato – je druhem mraženého dezertu podobného zmrzlině. Slovo gelato je odvozené z latinského „gelātus“, což znamená „zmražený“. Gelato je vyrobené z mléka, smetany, cukrů a příchutí, jako je ovoce, ořechové pyré, čokoláda, alkohol a koření. Smetana často chybí, je nahrazena mlékem, a proto mívá gelato méně tuku než pravé zmrzliny. Minimální množství tuku činí u gelata 3,5 % (často 5–8 %), zatímco u zmrzliny je minimum 10 %. Obsah cukru se pak podle receptu pohybuje mezi 16–24 %. Většina receptur na gelato historicky obsahuje vejce, ale v současné době nejsou tak široce používaná a bývají nahrazována stabilizátory.

Gelato rovněž obsahuje jen velmi malé množství vzduchu (20–30 %) na rozdíl od zmrzliny, kde se dostaneme až na 50 %. Důvodem je, že se gelato stlouká pomaleji než zmrzlina a je tedy hustší. Jeho polotuhá konzistence znamená, že taje rychleji než zmrzlina nebo nanuky a dá se lépe mísit a tvarovat. Proto je často přirovnáváno spíše k ledovému mléku než ke zmrzlině. V Itálii se na kornout tradičně nanáší špachtlí namísto u nás běžného kopečkovače. Populárními příchutěmi jsou čokoládová, lískooříšková, pistáciová, jahodová, citronová a kombinace vanilky, čokolády a oříšků. I když gelato obsahuje méně tuku než zmrzliny, neznamená to, že má i méně chuti. Gelato taje rychleji na jazyku, rovněž se podává za teploty o něco vyšší než u zmrzliny a zákazníci mohou okusit její chuť okamžitě. Působí tak zvýrazněně. http://www.eiskon.cz

Na Itálii je fascinující ta pestrost jídel. Většina lidí zná jen „klasickou“ pizzu, ale mají i neapolskou, mají calzone, mají panzerotto … A teď naposled jsem objevil smaženou pizzu Montanara:
Je hodně podobná českému langoši, omáčky, uzeniny a sýry se na ni dávají také až po usmažení.
Jsem zvědavý, na co přijdu příště 😀