Jawor, Polsko – 3. ročník Festivalu chleba a perníku 26.8 – 28.8.
Festival a oslava cechu pekařského, perníkářského a cukrářského. Cílem festivalu je podporovat staré polské tradice řemeslné, pečení chleba a perníku. My jsme navštívili předcházející ročník. Všude bylo spousty lidí, hrála hudba a na pódiu na náměstí zněla čeština.

Mimo polských umělců, zde byly kapely z České republiky a komentátoři se střídali v polském a českém jazyce. Kolem celého náměstí byli stánky a všude to náramně vonělo! Na pultech byly nádherné bochníky chleba malé i velké, pecny kulaté i hranaté, pečené různou technikou. Kůrčička lesklá /tu já zbožňuji/ i pomoučená, až se sliny sbíhaly. Dalšími vystavovanými produkty a zároveň prodejnými, bylo pečivo, koláčky, perníky. Samozřejmě zde nechyběly tradiční řemeslné výrobky domácích vystavovatelů, koření, sušené květiny, a med. Točené pivo, tradiční polská kuchyně, pečené maso i kvašáky. Prostě oslava jídla jak má být.

Nejdelší perník v Polsku
Některé stánky byly svými dekoracemi výrobků pastvou pro oči. V některých stáncích jste mohli vidět jak se peče chléb nebo jak se vyrábí perník a pravý marcipán. Někde jste si mohli i řemeslo vyzkoušet. Během festivalu zde probíhají i různé soutěže. Nejzajímavější asi byla ta o výrobu nejdelšího perníku v Polsku. S mistry kuchaři zde natáčela i polská televize.
Ochutnali jsme toto hodně, pečené maso, pořádný krajíc dobrého chleba, točené pivo, koláčky i perníček. Víc se do nás nevešlo. U stánku, kde se podávala pálivá jídla, jsme obdivovali mladíka, který na vlastní nebezpečí okusil jídlo z nejpálivějších papriček.

Kostel sv. Ducha, UNESCO
Do Jaworu nás přivedla památka Kostel míru sv. Ducha, UNESCO, kterou jsme také navštívili. Unikátní památka, kostel v Jaworu, byl postaven v letech 1654 – 1655 pouze ze dřeva, slámy a hlíny. Město Jawor se nachází v Dolní Slezsku.

Přidat komentář