• Menu
  • Menu

Sonberk, zlato na Moravě, zlato v láhvi

Domů » Všechny destinace » Česká republika » Jihomoravský kraj » Sonberk, zlato na Moravě, zlato v láhvi

Pálava

Jsme v srdci Pálavy. Výhled z terasy, která voní dřevem je přímo úchvatný. Pozorujeme siluetu Pálavy na pozadí jihomoravských nádrží. Vše je zalité v mlžném oparu a barví krajinu do modro šeda.

terasa vinařství s překrásným výhledem, zdroj: www.sonberk.cz
terasa vinařství s překrásným výhledem, zdroj: www.sonberk.cz

Vinařství Sonberk

Na samotné vinařství Sonberk přijíždíme hlavním vstupem a připadáme si jako při vstupu do bohatého panství v rakouském Wachau. Mohutná kamenná zeď po obou stranách cesty, na její stěně deska vítající vás na pozemcích vinařství. Jakmile projedete branou, rozevře se překrásný výhled lemovaný vinicemi. Na středové ose se rozkládá sídlo Sonberku. Nová budova, ekonomicky i ekologicky šetrná s jedním nadzemním podlažím, mohutnými kamennými schody. Na jejich úpatí s pohledem k vrcholu se cítím jako pod zikkuratem. Celou dobu obdivuju krásu před sebou a kochám se. Avšak jako by mi něco chybělo. Něco, proč se sem tak často a rádi všichni vrací. Je to tu sice pěkné, ale co sem vlastně všechny táhne?

Otočím se……. Vidím překrásné panorama Pálavy s vodními zrcadly pod jejími svahy. Na obloze se začínají červenat mraky a vinice pode mnou září zlatou barvou podzimu. Neuvěřitelné kouzlo. Hřeben Pálavského vrchu se tyčí přesně uprostřed této scenérie. Romantické a tajuplné. Provoněné dřevem a podzimem. Ve vzduchu již je cítit zima. Začíná se stmívat a rudá barva zalívá široké okolí, odráží se ve vodních zrcadlech a objímá temnající siluetu Pálavy. Tolik skloňovaný Genius loci se zde opravdu nachází. Tajemný duch místa prostupuje každým kouskem úrodné země jižní Moravy.

Pálava z terasy, zdroj: www.sonberk.cz
Pálava z terasy, zdroj: www.sonberk.cz

Vcházíme do budovy Sonberku. Dominuje zde dřevo. Vinařství pochází již ze třináctého století, kdy na těchto sprašových svazích vypěstovaly první rostliny révy vinné. Od těchto dob se z malého rodinného vinařství stal úsilím mnoha zasvěcených jeden z nejlépe prosperujících podniků jižní Moravy. Sonberk je mezi vinaři a someliéry pojmem. Mnohé z láhví jsou sbírkovým zbožím. Znak vycházejícího slunce s paprsky zdobí etikety všech láhví v budově.

Vstoupíte do uvítací místnosti, haly či vestibulu. Zde vás přivítá velmi příjemný personál, který vás provede i po celém vinařství. Toto je však potřeba předem objednat. Jedna ze stěn vestibulu je prosklená a můžete skrz ni pozorovat uskladněné sudy vín v podzemních prostorech. Tam se odehrává veškerá tajemná věda. Přesné míchání odrůd za účelem vzniku těch nejkvalitnějších moků. Nejchutnějších, vyvážených, harmonických a zajímavých.

www.sonberk.cz
www.sonberk.cz

Lahodné víno

Vína jako taková mají spoustu specifik, do kterých vás zde mohou zasvětit. Vysvětlení vlastní výroby vína nebo mísení odrůd je v podání místních zaměstnanců velmi zajímavé. Následuje předem objednaná degustace vín se snoubením jídel. Předem vybrané kombinace více chodového menu jsou pečlivě promyšlené. Já se sem dostala z profesionální zvědavosti a vlastně i v rámci mé práce. Zážitková gastronomie se stává v české republice čím dál více aktuální.

Co vlastně snoubení znamená? Jedná se o kombinaci jídel a vín. Na základě ochutnávek mnoha a mnoha vzorků vín jsou vybrány ty, které nejlépe doplňují chuť jídla. Tato bilance mezi dvěma elementy je velmi zrádná. Pokud vyberete víno, které není dostatečně silné, jídlo jej potlačí a jeho chuť naprosto zanikne. Při chuťově velmi silném víně dojde k naprostému potlačení jídla.

V těch nejlepších případech vinaři a kuchaři dohromady vytvoří celé menu. Elementy, které se objevují ve víně, se odrazí i v chodu. Kupříkladu vína vonící a chutnající po nakyslém ovoci se velmi dobře snoubí s jídly obsahujícími náznak kyselosti. Sladká vína se hodí k Foi Gras nebo k sladkým dezertům……. Při takovémto degustačním menu je vhodné začínat od nejlehčích mladých vín a pokračovat k hodnotnějším a vyšším vínům, která postupně mění své chuti. Zajímavý je též vývoj vín v závislosti na jídle. Pokud ochutnáte červené vínko, které je velmi sladké, nemáte dále chuť jej pít. Avšak v kombinaci se sladkým dezertem se jeho chuť zcela promění. Mnohdy se zvýrazní vůně a chuti lesních plodů, vanilky nebo ebenového dřeva. Chuti a vůně vína se mění. Jak říká Andreas Wendelin z rakouského vinařství Wendelin, neexistuje jídlo bez vína a víno bez jídla. Vždy jde o perfektní kombinaci těchto dvou svébytných živlů.

Sonberk je jedním ze zlatých dolů Moravy. Největší bohatství se nachází v zemi, v půdě a rostlinách z ní vegetujících. Překrásný výhled, duch místa poletující ve větru, upravená a obdělávaná příroda…. Ráj, který je zužitkován k výrobě hravých tónů vín. Proměnlivost chutí v jednotlivých letech v závislosti na počasí je až neskutečná. Doufejme tedy, že tento rok bude pro vinaře jedním z těch lepších. Zde na Sonberku můžete nepřekonatelnou atmosféru zažít i doslova ochutnat. Zdejší Pálavu doporučuji a doufám, že bude chutnat.

Katka

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *