• Menu
  • Menu
Kambodža - Siam Reap - Angkor Wat

Angkor Wat – perla Indočíny

Domů » Všechny destinace » Zahraničí » Asie » Kambodža » Angkor Wat – perla Indočíny

Angkor Wat

Pokud se už jednou člověk dostane do Jihovýchodní Asie, tak by byl hřích nenavštívit bájný chrámový komplex v Kambodži –  Angkor.Věděl jsem, že stojí za to navštívit toto starověké město zarostlé v džungli, ale až samotná návštěva daleko předčila mé očekávání. O to větší radost jsem měl, že jsem toto pohádkové město, srdce obrovské říše Khmérů, která v Indočíně vzkvétala mezi 9.a 13.stoletím, mohl ukázat dětem.

Angkor Wat , Kambodža – cestování s dětmi

Nejslavnější památkou Angkoru je Angkor Wat , který se stal symbolem Kambodže a od roku 1863 je jeho silueta na všech kambodžských vlajkách.
Příliv turistů je ohromný a původní dlažby a pískovcová schodiště ošlapem  doslova mizí pod jejich kopyty.  Při naší první návštěvě jsme si užívali přiměřeného množství turistů a bez omezení jsme se mohli pohybovat doslova i po římsách za ranního rozbřesku a myšlenkami se nořit do představ o pohádkové minulosti této jedinečné stavby.
Mohli jsme prošmejdit každý kout, hledali nejnádhernější výhledy, posedávali na nejvyšších římsách a poslouchali zpěv  džungle. O to víc si dnes cením těch několik krásných okamžiků , kdy se člověk s tímto chrámem, nikým nerušen, mohl doslova mazlit, protože při další návštěvě Angkor Vatu  byl z pochopitelných důvodů pohyb turistů po této památce výrazně omezen. Mizející kamenné schody překlenuly schody dřevěné, nádherné reliéfy si člověk mohl  prohlížet už jenom s patřičným odstupem a do vyšších pater chrámu byl vstup  zakázán úplně.
Naše Terezka byla trochu z omezeného vstupu zklamaná, o našem prolézání chrámu jsem ji vyprávěl . Zklamán jsem byl i já , těšil jsem se, že si udělám nějaké pěkné fotky, ale všudypřítomné zábrany  jsem nemohl dostat z hledáčku, a tak  jsem snad ani nefotil.

Angkor Wat , Kambodža – cestování s dětmi


Angokor  Wat nechal v letech 1113-1150 postavit Súrjavarman II. Po své smrti získal tento vládce jméno Paramavišnuloka ( „Ten, jenž vstoupil do ráje nejvyššího Višnua“) a chrám se stal jeho mauzoleem. Angkor Wat  je královský chrám  a jeho současné jméno znamená „královské město“.
Původně hinduistický chrám  byl po náboženské revoluci Džajavarmana II ve 13 století přebudován na buddhistický vat. Chrámový komplex zaujímá obdélník 1500 x 1300 metrů ( 2 km2).Ohromný vodní příkop, který celý komplex obklopuje, je asi 200m široký a je napájen z řeky Siamreap. Přikop lemují nádherná monumentální schodiště, která vstupují přímo do vody. Komplex je orientován k západu, neobvykle od rituálních pravidel hinduistické a khmerské architektury ( měl by být k východu). Odborníci pro tuto neobvyklou orientaci  mají vysvětlení : chrám byl zasvěcen Višnuovi, který je spojen se západní částí vesmíru, chrám sloužil také jako královská hrobka, a proto byla zvolena západní orientace, neboť tato strana je oblastí mrtvých. Navíc chrám byl budován již v existujícím původním městě  Jašódharapura, a pokud by byl orientován k východu obracel by se k původnímu městu zády.Kamenné budovy zaujímají celkovou plochu pouze 100 000 m2, protože z původních dřevěných staveb se nic nedochovalo.V prostoru uvnitř vnější ohradní zdi Angkor Vat sídlil chrámový personál, král a jeho dvůr se všemi lidmi, kteří k němu patřili. Odhaduje se ,že minimálně 20 000 lidí.Vnější čtvrtá ohradní zeď je postavena s lateritu a měří 1025 x 815 metrů.

Angkor Wat , Kambodža – cestování s dětmi

Příkop, který vede kolem ní je možno přejít po dvou přístupových cestách. Východní je z udusané hlíny a byla služebním přístupem a západní cesta je doslova impozantní . Je dlážděna obrovskými pískovcovými  bloky,  je dlouhá 250 metrů a široká 12 metrů. Celou cestu lemuje a chrání působivá balustráda se vztyčenými nágy. Angkor Wat spojuje dva základní plány khmérské architektury , chrámový vrch a chrám s galeriemi. Představuje mýtickou horu Méru ( v hindské mytologii domov bohů).
Uprostřed komplexu stojí pět věží rozestavěných do tvaru pětky na hrací kostce.
Velice cenné je i bohaté zdobení interiérů , tvořené především basreliéfy,  najdeme zde možná největší lineární z kamene vytesanou výzdobu na světě ( výjevy z hinduistických psaných děl Mahábháraty a Ramajány).

Jan Schlitz

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

komentářů