• Menu
  • Menu

Pearl Harbor – ponorková nemoc 7.

Domů » Všechny destinace » Zahraničí » Severní a Střední Amerika » USA » Havaj /Hawai/ » Pearl Harbor – ponorková nemoc 7.
Pearl Harbour

 

Na začátek cestopisu

20.7.2011 středa Po dvoudenním relaxování na místních plážích jsme se rozhodly vyrazit na asi největší kulturně-historickou atrakci Honolulu: do Pearl Harbour, kde 7. prosince 1941 Japonsko zaútočilo na americkou vojenskou základnu a kde nyní na tuto událost odkazuje Pearl Harbour Memorial. Před tímto kulturním zážitkem jsme si ještě nakoupily v čínské čtvrti dostatek jídla (8 banánů, 2 jablka, papáju, avokádo, bagetu a pytlík oříšků – jídlo, které nám vydrželo dva dny-pytlík oříšků dokonce třiJ…), a pak už jsme jen vyrazily směr autobusová zastávka. Na Honolulu je krásné, že je úplně jedno, na jakou zastávku se dostanete, protože se vždycky můžete zeptat velmi ochotných řidičů autobusu, jakou linkou se dostanete tam a tam a oni vám vždycky ochotně a hlavně s úsměvem odpoví. Čas se tu neřeší. A tak jsme se dostaly autobusem až před Memoriál, kde nám další ochotný řidič autobusu ukázal zastávku a cestu dál.

Pearl Harbour

Před vstupem do celého komplexu jsme musely odevzdat veškerá zavazadla. Dovnitř jsme si mohly vzít jen lahvičku s vodou, peněženku, mobil a tím to skončilo. Naštěstí Andy napadlo, že si s sebou vezmeme malou skládací tašku, kterou jsme po průchodu skrz kontrolu rozložily a patřičně využily. Pak následovalo zakoupení lístků. Uf… 48 dolarů za navštívení celého komplexu! Nebo bychom se za menší cenu mohly podívat pouze na některé atrakce z celého památníku? Přesto, že se snažíme šetřit a denně nakoupíme jídlo maximálně za 5 dolarů, vybíráme si nejdražší možný lístek, který v sobě zahrnuje návštěvu všech místních lákadel. Naše cesta začíná u USS Bowfin Submarine. Jedná se o originál ponorky, který si procházíme společně s vlastním průvodcem v podobě sluchátek. Stísněné prostory, malé postele a poměrně vydýchaný horký vzduch nám stačí k určité představě toho, jak to muselo v ponorce vypadat při jejím využití. Myslím, že jsme patřičně pochopily, jak vzniklo sousloví „ponorková nemoc“.

Po navštívení této památky jsme se vydaly do Muzea vojenského námořnictva. Následoval přesun místním autobusem do vojenské oblasti, kde naše prohlídka pokračovala navštívením Battleship Missouri. Vojenské válečné lodi, která měla asi 4 patra a byla opravdu obrovská!!!

Pearl Harbour

Mohly jsme procházet jednotlivými kajutami a přitom se udivovat nad pohodlím a komfortem, kterým byly tyto prostory typické. Velký rozdíl mezi ponorkou a touto lodí byl vidět opravdu všude: od kajuty kapitána, který měl vlastní televizi, jídelní soupravu či skříně na oblečení po poslední komůrky námořníků s nejnižší šarží, kteří měli pořád o hodně větší postele i prostor okolo sebe. Tato loď byla mimo jiné významná i tím, že zde byla podepsána mírová smlouva o ukončení druhé světové války.

Začínaly jsme být unavené. Už jsme chodily 3 hodiny, byly milionkrát vyfotografovány, několikrát jsme doplnily vodu a celý den poslouchaly více či méně důležité informace o vojenství, námořnictví a druhé světové válce.  Následovala poslední atrakce, ke které jsme opět přejely místním autobusem. Pacific Aviation Museum. Dva obrovské hangáry letadel, fotek, uniforem, vlajek a všeho možného, co mělo něco společného s vojenskými letadly. Na začátku naší prohlídky jsme si sedly do pohodlných křesel místního kina a vychutnaly si film o Pearl Harbour. Bylo docela zvláštní poslouchat tehdejší americké, ale i japonské vojáky, jak prožívali tuto osudovou bitvu. Potom už následovala prohlídka letadel a cesta autobusem zpět do návštěvnického centra, kde jsme svou obhlídku začaly a bohužel i skončily. Bohužel píši proto, že jsme se nedostaly na USS Arizona memorial, který zavíral ve tři hodiny, což jsme ovšem nevěděly. Trošku nás to mrzelo, ale pak jsme zjistily, že to stejně nebylo v ceně vstupenky, a že se tam můžeme dostat kdykoli zadarmo. Zbývalo jen vyzvednout naše věci, najíst se (po pěti hodinách hladovění to bylo dost příjemné) a vyrazit směrem do centra a na pláž, trochu si odpočinout od veškeré té kultury.

Pearl Harbour

Zničujícím  útokem  na přístav  7.12.1941   Peral Harbour  vojenskými silami Japonského císařství , pod vedením Admirála Isoroku Yamota vstoupily USA  do druhé světové války. 

Pearl Barbor najdete v laguně ostrova O´ahu .

Má tady základnu Námořnictvo USA.

Cestopis následující den

Cestopis předchozí den

.

Andy

Ve 12. letech mě rodiče poslali samotnou do Kanady a USA. Poznamenalo mě to a tak jsem asi cestovatel. Hodně jsem od té doby viděla a poznala a hodně ještě poznat chci.Tak uvidíme !

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *