• Menu
  • Menu

Srí Lanka – cestopis 23

Domů » Všechny destinace » Zahraničí » Asie » Sri Lanka » Srí Lanka – cestopis 23

Jezero Yoda Wewa  (Tissamaharama)

Je neděle a pod nádhernými stromy piknikuje spousty Srílančanů. Někteří se koupou, jiní vyráží na loďkách. Jedeme dále podél jezera . Spousty ptactva a stovky netopýrů  na stromech. Celé okolí jezera a jezero samotné je nádherné. Krajina má unikátní charakter s bohatou půdou a nejúrodnějšími rýžovými pozemky.

jezero Yoda Wewa
jezero Yoda Wewa

Yoda Wewa

jezero je doslova  uvedeno ve starověkých textech jako  Duratissa .  Nádrž byla pravděpodobně vystavena 3. století př.nl. králem Mahanagou , v prvním století pak bylo jezero upraveno a zvětšeno králem Illangaou. Další opravy proved v letech 1153 – 1186 král Prakramabaha. Hlavním zdrojem vody pro jezero je Tissa Wewa. Jezero je zdrojem vody pro další nádrže a je zdrojem napájení pro zavlažovací zařízení v okolí.

jezero Yoda Wewa
jezero Yoda Wewa

Hambantota

Začíná být nesnesitelné vedro, zastavujeme ještě v Hambantotě, které je rušným obchodním městem. Jdeme se podívat na lákavě vyhlížející pláž , obrovské vlny však nedovolí do moře vlézt. Začíná pršet a tak přes Ammbalantota –Ranna , kde zkoušíme odbočit k avizované želví farmě. Bohužel spletité cesty a špatné značení nás odvádí vždy jinam  a tak želvy musíme oželet.

Tangalle

Jsme v městečku Tangalle . Je zde dlouhá pláž. Jdeme se ubytovat do krásného guest housu  Blue Horizont přímo na pláži. Bydlíme v nejvyšším patře s nádherným výhledem na moře. Ovšem obloha se zatáhla, vlny se řítí na pláž, bouří a leje a leje.

Je tu internet a tak máme i spojení s holkama doma. K večeři máme obrovské krevety, to snad ani není možné , že to jsou krevety (jedna měří 25cm) k tomu jedno srílanské  “ no good  beer „, zeleninovou rýži , čerstvý salát raději oželíme, ale sbíhají se mi sliny a tak aspoň ochutnám. Mňam.

Jdeme na kutě, moře bouří, Honza se těší, jak po probdělé noci, bude usínat za řevu moře, já se těším jak si strčím špunty do uší a ten běs a hukot zaspím. Jsme na místě, kde si myslím, asi tsunami dokonala své. Asi tady lidé neměli moc šancí utéci.

Tak hezké sny!

cestopis následující

cestopis předcházející

Jana Schlitzová

Má první cesta za hranice byla do NDR, tady jsem poprvé spatřila moře. Následovaly Maďarsko, Jugoslávie, Bulharsko. Když se otevřely hranice, stačila na několik let Evropa, to už byly cesty s dětmi. Od chvíle, kdy jsme poprvé s dětmi navštívili Asii, je poznávání, psaní a fotografování mým druhým zaměstnáním a stále mě to baví. Nádherná místa a zákoutí naší země, krásné České republiky, teprve objevuji a mám co dohánět.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *