• Menu
  • Menu

Kladsko

Malá Praha, Klodzko   

Není tajemstvím, že Kladsko, které také dlouhá léta patřilo českému národu, odtud také možná název „české“ Polsko, je městem, které má svůj „Karlův most a které Češi rádi navštěvují. Turistické a průmyslové město vzdálené 85 km od Vratislavy. Bylo založeno r. 981 k obraně stezky vedoucí z Krakova do Prahy. Leží v úrodné krajině s poli a lesy zvané „ Údolí zdraví „ , nachází se tady mnoho lázní , které se v Polsku nazývají zdrój.

kamenný most Kladsko
kamenný most Kladsko

Karlův most

Miniatura Karlova mostu  – historický kamenný most v Kladsku – patřící k nejstarším v Polsku . Možná, že si zde stavitelé zkoušely techniky, které potom využili při stavbě Karlova  mostu v Praze. I na mostě, ne tak honosném a velkém jako je ten náš, najdete barokní sousoší.

Kladská pevnost

Klodzská pevnost – možná  největší lákadlo pro turisty.  Byla zde již v 10. století v místě , kde nyní nad městem dominuje pruská pevnost, stála fortifikace – Cladzco. Toto opevnění zmiňuje už Kosmas. V roce 1960 byla pevnost oficiálně uznána za památku a zpřístupněna turistům.

Fragmenty masivních, nejlépe dochovaných obranných hradeb Klodzka, které kdysi spolu s pevností stanovily kompaktní systém ochranného opevnění města. Ve 2. polovině 13. století byl původní zpevňující , především dřevěný systém, nahrazen kamennými zdmi.

Kostel Matky Boží Rožancové

Je to jeden z nejstarších a nejzajímavějších sakrálních objektů města. Historie této památky je velmi bouřlivá a je úzce spojena s dějinami františkánského řádu v Klodzsku. Budova kostela  kláštera byla pravděpodobně zahájena v roce 1270. Kostel byl v průběhu jeho historie několikrát vážně poškozen zápalvami, které několikrát postihly město. Dnešní podoba kostela byla vybudována na začátku 17. století. Uvnitř klášterního komplexu se dochovaly fresky Felixe Antonína Schefflera, jež zdobí klenbu jídelního sálu. V klášteru se nacházela první kladská tiskárna.

Kostel Matky Boží Rožancové
Kostel Matky Boží Rožancové

Tumské nádvoří

Tumské nádvoří – nádvoří mezi Tumskou kurtinou a kurtinou spojující bastiony Zvoník a Výstražná (Dzwonnika Alarmowy). Když vcházíte na Tumské nádvoří, nad vchodem můžete spatřit nápis DOMCOURTINE, jehož první písmena tvoří zkratku slov Deo Optimum Maximum (Nejvyššímu bohu). Je to památka po Augustiánském kolegiátním kostelu, ve kterém prý byl napsán Floriánský žaltář. Na nádvoří se ještě v polovině 18. století nacházely různé stavby, jež byly pozůstatky kláštera kanovníků (Augustinů).

Kladsko
Kladsko

Procházka Kladskem

V Kladsku najdete pěkné obchody i  obrovské tržiště, kde se domluvíte určitě česky  a je možné platit i českými korunami. Kladsko a jeho okolí dává turistům možnosti vyžití v létě i zimě. Pokud hledáte přírodu tak od lázeňského  města Kudowa zdroj začíná pásmo pískovcových skal a určitě tady najdete podobnost s naším Českým Rájem a Hřenskem. Můžete navštívit také Stolové hory (Góry Stołowe), výhledy odsud vás potěší jak v letním tak zimním období. Pokud rádi lyžujte, můžete vyzkoušet také  oblíbené lyžařské středisko v Zielenieci.

PEVNOST v Kladsku
PEVNOST v Kladsku

Kaple lebek ( 1776-78) v Czermné , která leží 2 km severně od Kladska,  je známá uložením lebek a kostí 3 000 lidí, většinou obětí třicetileté války.

Kladsko
Kladsko
Jana Schlitzová

Má první cesta za hranice byla do NDR, tady jsem poprvé spatřila moře. Následovaly Maďarsko, Jugoslávie, Bulharsko. Když se otevřely hranice, stačila na několik let Evropa, to už byly cesty s dětmi. Od chvíle, kdy jsme poprvé s dětmi navštívili Asii, je poznávání, psaní a fotografování mým druhým zaměstnáním a stále mě to baví. Nádherná místa a zákoutí naší země, krásné České republiky, teprve objevuji a mám co dohánět.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *