• Menu
  • Menu

Muzeum Olomouckých tvarůžků v Lošticích

Domů » Všechny destinace » Česká republika » Olomoucký kraj » Muzeum Olomouckých tvarůžků v Lošticích

Syrečky

Když se v naší rodině řekne slovo syrečky (olomoucké tvarůžky), je jasné, že je nedělní snídaně. Dobrý chléb s máslem, čerstvý česnek, trochu chilli a na ozdobu něco zeleného, lahodný čaj nebo káva s mlékem. My syrečky prostě MILUJEME.

Dalo by se říci, že jsme fajnšmekři už desítky let, my i děti od útlého dětství. Můj dědeček měl syrečky k snídani každý den. A to někdy opravdu hodně uleželé. Občas, jak děda říkal, se syrečky hýbaly. Rozumějte, že z nich vykukovali červíci. Ty pak odkrojil a jako lahůdku hodil ven slepicím.

Muzeum olomouckých tvarůžků
Muzeum olomouckých tvarůžků

Loštice a tvarůžky

V létě jsme jeli přes malé městečko Loštice a tak bylo téměř naší povinností muzeum a město syrečků pořádně prošmejdit. Navštívili jsme zdejší Muzeum Olomouckých tvarůžků, podnikovou prodejnu. Honza ochutnal v cukrárně tvarůžkovou zmrzlinu, ale to teda je na mě už moc! Od syrečků jsme zaběhli ještě do zdejší krásné Synagogy.

Muzeum olomouckých tvarůžků
Muzeum olomouckých tvarůžků

Olomoucké tvarůžky

Olomoucké tvarůžky je jediný původní český sýr s chráněným zeměpisným označením /CHZO/. O vyhledávané pochoutce pochází  první písemná zmínka z 15. století. Olomoucké tvarůžky jsou neodmyslitelnou součástí české kuchyně!

Muzeum olomouckých tvarůžků
Muzeum olomouckých tvarůžků

Olomoucké tvarůžky se v prostorách A.W. spol. s.r.o. vyrábějí nepřetržitě od roku 1876, přičemž v současné době jde o jedinou výrobu na světě. Zakladatel firmy Alois Weisses, a jeho následovníci vždy pečovali o to, aby tento jedinečný výrobek odpovídal tradici, standardům a požadavkům své doby. Důkazem jsou pak jistě spokojení zákazníci u nás i v zahraničí. Každoročně se vyrobí na 2000 tun této delikatesy. Tvarůžky se vyrábějí ve více než 30 různých tvarech a hmotnostních variantách.

Olomoucký tvarůžek

Má svou charakteristickou vůni, lahodnou chuť, velmi nízký obsah tuku. Je zdrojem energie a bílkovin, je lehce stravitelný, bez chemických přísad s přiměřeným obsahem vápníku, fosforu, železa a vitamínů.

Nové muzeum  bylo otevřeno 26. července 2014. Původní  muzeum Olomouckých tvarůžků bylo otevřeno v roce 1994 v místě původní výrobny a přispělo k popularizaci tohoto jedinečného sýru.

Nové muzeum je bezbariérové a v opravdu pěkných prostorách se seznámíte s historií Olomouckých tvarůžků od nejstarších pramenů do současnosti. Zajímavou prohlídku ukončíte vstupem do podnikové prodejny.

Muzeum olomouckých tvarůžků
Muzeum olomouckých tvarůžků

Otevírací doba 

Muzeum je otevřené : Leden – Prosinec  9 – 17.30 hodin

Cena: 50 Kč

Snížená cena: 30 Kč

Rodinné vstupné: 90 Kč

Poznámka:

Snížené vstupné: studenti do 26 let, senioři: 30 Kč. Zdarma: děti do 6 let, osoby ZTP, majitelé karet Olomouc Region Card a hosté A.W.

Na prohlídku si vyhraďte 1- 2 hodiny

Muzeum olomouckých tvarůžků
Muzeum olomouckých tvarůžků
Jana Schlitzová
Jana Schlitzová

Má první cesta za hranice byla do NDR, tady jsem poprvé spatřila moře. Následovaly Maďarsko, Jugoslávie, Bulharsko. Když se otevřely hranice, stačila na několik let Evropa, to už byly cesty s dětmi. Od chvíle, kdy jsme poprvé s dětmi navštívili Asii, je poznávání, psaní a fotografování mým druhým zaměstnáním a stále mě to baví. Nádherná místa a zákoutí naší země, krásné České republiky, teprve objevuji a mám co dohánět.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *