Jsme v Barmě už dva týdny a pořád nás tato země něčím překvapuje. Jsou dny, kdy se vracíme o 50 let nazpět a prožíváme život našich rodičů a dědečků, to když plujeme po řece v Mrauk – U, to když vidíme jak se sklízí právě uzrálá rýže a když přijíždějí rybáři do přístavu, na dalších místech tam, kde se cukr ručně vyrábí z cukrové třtiny, kde se vyrábí ručně cihly nebo dlažba, tam , kde buvoli zúrodňují půdu i tam, kde se tkají látky i předou hedvábné nitě…
Na sklenku dobrého vína do Myanmaru
Objevovat se dá pořád něco a naše srdce poskočí, když v jedné z restaurací (Orchid) nabízejí červené a bílé víno, které je vyrobeno přímo tady v Myanmaru, jenom pár kilometrů odsud. Tady, blízko krásného a turisticky velmi navštěvovaného, jezera Inle, je vinohrad a tady roste víno, které sem přišlo z Evropy. Je zde moderní výrobna z Itálie, vinotéka, moderní budova a také ochutnávka. Je teprve kolem 10 hodiny dopoledne, když přijíždíme na Red Mountain. Ještě není uklizeno a ospalé pohyby personálu dávají tušit, že ještě nejsme vítáni. Usedáme na venkovní lavice a chlad nám nedovoluje si ten krásný rozhled do okolí úplně užít. Konečně jsme vzati na milost a je nám nabídnuto první víno. Ochutnávka je placená, a slečna, která nám víno nabízí, se má ještě co učit. Trochu se vzpouzíme a trváme alespoň na čistých vinných sklínkách. Na lahvích není vigneta a to se nám také nelíbí. Víno je výborné, nás nejvíce nadchl Avignon Blance a červený Schiraz. Víno tady není levné, ale odolat jsme nedokázali. Začíná nám chutnat a tak raději zvedáme kotvy a hurá na další výlet na kole a další turistické „atrakce „ u jezera Inle.
Wine Garden restaurace
Restaurace nabízí svým návštěvníkům nejenom ochutnávku vín, ale i dobré jídlo. Aspoň to píší na letáku, my měli hlad a ta ranní hodina byla i nepřítelem našich žaludků. Nic nám nenabídli. Nabídka specialit z regionu Shan a Myanmaru, evropská , thajská i čínská delikatesa by na naše hladové žaludky měla jistě pozitivní vliv.¨ Západ slunce nad krásnou krajinou, degustace a jídlo sem láká velké množství turistů. Restaurace vznikla až po založení vinohradu. A tak jediné, co jsme my mohli, bylo zakoupit jednu láhev bílého s sebou a měsíc se na ni po večerech dívat. Jeto dárek pro naše moravské přátele, s kterými se sejdeme v Thajsku.
Myanmar 1st Vineyard Estate
Projekt vína v Barmě podpořili pan Bert Morssbach a další nadšenci z Evropy, kteří obdivují Barmu a mají rádi víno. I výraz “ neznámá v této krajině “ byla pro ně výzvou. Roku 1998 bylo přivezeno prvních 3000 sazenic vína z Evropy a byly vysazeny v hlavním městě státu Katan, v Loikaw. V červnu 1999 byly tyto vinice přenístěny do jižního státu Shan na Htone Bo Farm. Nájmcem vinicí se stalo Ministerstvo zemědělství a bylo přivezeno dalších 10 000 sazenic.
Víno Aythaya
Víno Aythaya bylo poprvé uvedeno na trh v prosinci 2004 při příležitosti slavné charitativní akce v hlavním městě Myanmaru, v Rangúnu. Brzy následovaly další prezentace překvapivě lahodného vína, například v hotelu Strnad a na Le Plaunter. Dnes se podává toto výborné víno i v dalších “ lepších “ restauracích po celém Myanmaru. Od samého počátku bylo politikou společnosti, pěstovat pouze ušlechtilé odrůdy a vyrobit vynikající víno pro vývoz. Zárukou byli Ti nejlepší odborníci pan W. Schaefer a a P. Hoehnen.
Je rok 2014 a jeho zakladatelé již dnes mohou tvrdit, že je možné vyrábět velmi kvalitní vína zde ve státě Shan v Myanmaru. Je otázkou času, kdy se i Myanmar stane příslušníkem rodiny vinařských zemí světa.
První sazenice pro značku „ Aythaya Red „ Cuvée ze Shiraz ( Syrah) a Cabernet Sauvignon, byly přivezeny v roce 1999 z Francie. Během deseti let studií, bylo možné přidat z více jak 50 klasických odrůd, pouze další 4 , které byly schopny odolat tropickému prostředí. Jsou to Dornfelder z Německa a Temmpranillo ze Španělska. Červená odrůda Moscato z Itálie je hlavní odrůdou ze slavné „ Aythaya Rose „. Dominantní odrůdou pro „ Aythaya White“ je pak Sauvignon Blanc z Bordeaux , další pak bílé víno Chenin Balanc pochází z hroznů v údolí Loiry ve Francii.
Ze sklizně v roce 2005 začala společnost vyrábět 42% Grappu, a podařilo se vyrobit destilovaný dobrý výrobek Aythaya Moscato Grappa – GRAPPINO.
Při naši návštěvě v roce 2014 bylo víno možno zakoupit nebo ochutnat pouze v Myanmaru. Je možná otázkou času, kdy si na něm budou moci pochutnat i Ti , kteří Barmu nikdy nenavštíví.
Vinařství u jezera Inle Lake
Vinařství se nachází na kraji malého městečka Aythaya, nedaleko jezera Inle Lake, v nadmořské výšce kolem 1000 m a je obklopeno Blue Mountain . Všechna pole a půda v tomto regionu jsou vápencového původu. Geologicky jsou kopcovité svahy státu Shan jižním rozšířením himalájských hor. Parametry půdy . mírné klima bez nadměrných dešťových srážek je dobrým místem pro pěstování a výrobu vína v Myanmaru.
Přidat komentář