• Menu
  • Menu

Srí Lanka – cestopis 18

Domů » Všechny destinace » Zahraničí » Asie » Sri Lanka » Srí Lanka – cestopis 18

Čaj a čajové plantáže na Srí Lance

Dnes je den blbec. Už v noci nemohu spát, je mi mizerně a pomalu se u mě rozvíjí pásový opar. Ach jó. Mám zimnici , je mi zle od žaludku. Snažím se zmátořit na další cestu. Honza mě nechává do poslední chvíle v posteli, pak už musíme odevzdat pokoj. Vyrážíme a kvůli mému stavu vynecháváme plánovanou botanickou zahradu  kousek od Kandy.

Doprava je dost hrozná a k tomu to vedro! Auto zase zlobí a místo chlazení , spíše topí. Po asi 40 km vleklého popojíždění se začínáme pomalu sunout do kopců a i krajina začíná být hezčí a šťavnatější. Po cestě ještě nakupujeme na cestu kokoksy.

Vodopády

Jsme v kraji , kde již začínají čajové plantáže. První vodopád je naší zastávkou na svačinu. Atmosféra je trochu nakažena nepořádkem všude okolo. Je tu chýše s početnou rodinou a spousty odpadků, na druhé straně se myjí auta . je to taková vodopádová myčka. A tak naše  špinavé auto necháme také umýt. Hadice  mají nataženou přímo od vodopádu. Po cestě pak ještě několikrát vidíme tyto „unikátní“ myčky v přírodě.

V dáli pozorujeme Nádrž Kothmale – (Puna Oya) , která byla vytvořena jako součást Mahavelského rozvojového projektu.

Továrna na čaj  Hellbodde

Auto v kopcích začne opět vařit. Když už bubláme úplně,  máme tak trochu štěstí v neštěstí, že jsme zastavili přímo u továrny na čaj (Hellbodde). Je zde i restaurace s ochutnávkou čaje . Auto musí chladnout a tak přijmeme pozvání  na prohlídku továrny. Továrna je zařízena ještě starými stroji.

Provazí nás milá průvodkyně a vysvětluje jak se čaj vyrábí. Pracují zde Tamilové a dle jejich výrazů ve tváři je to asi pěkná fuška. Honza se věnuje autu a já poprvé vidím , nedaleko  v zelené záplavě čajovníků, česačky. Hurá , těším se  , že si je vyfotografuji. Přede mnou jde nějaký ruský turista. Česačky něco pokřikují a usmívají se na Rusa. Pořizuji pár fotografií. Muž po chvíli loví v kapse  peníze a dává je česačkám.

Jsem překvapena . Něco na mě pokřikují , chtějí dolary nebo bonbony. Ani jedno nemám a tak je odkazuji na chlapíka přede mnou a ukazuji, že již zaplatil a je to můj manžel. Naštěstí mě nezabily mačetou a tak jdu raději za Honzou a jsem z toho otrávená. Po prohlídce dolijeme vodu do chladiče  a jdeme  na ochutnávku. Já si dávám lahodný bílý čaj, Honza ochutnává výborný čaj zelený a černý.  V prodejně nakoupíme čaje a jedeme dál.

Po 10 minutách opět vaříme. Zastavujeme nedaleko  Thondaman cultural centre   přímo  u malého templu,.. znovu doléváme vodu za asistence místních usměvavých hochů. Po cestě obdivujeme další čajové plantáže s nádherným okolím. Jsou to například  plantáže Mackwoods Labookellie.

 

Čajovník je keř,  pokud jej neseřezáváte a nekultivujete může dosáhnout až výše 10m. Na čajových plantážích keře nechávají vysoké asi 1metr. Na čajových plantážích sbírají čaj pouze tamilské ženy. Sbírají mladé lístky a pupeny čajovníků.

Výroba čaje 

1. fáze – sušení proudem vzduchu při určité teplotě – tzv. zavadnutí

2. fáze – válcování (svinování) při které jsou narušeny  buněčné tkáně listů , přičemž se        uvolňují silice a enzymy

3. fermentace (oxidace) – provádí se vlhkým vzduchem, kdy lístky mění barvu na hnědou

tato část  je velmi důležitá pro kvalitu a jakost vyráběného čaje

4. konec (zastavení ) fermentace – a sušení prouděním horkého vzduchu

Je produkováno velké množství čajů  , které jsou rozlišovány nejenom podle kvality , ale i podle toho v jaké nadmořské výšce byly pěstovány (nížinné, horské a vysokohorské).Ty vysokohorské rostou pomaleji a vyznačují se delikátní chutí. Další rozlišení je podle velikosti :  od levného „prachu“ a „drtě“ přes zlomkové až po listové.

Čaj je černý , bílý , zelený, růžový… Bílý a zelený je sušen přirozeně a není dobarvován. Bílý čaj  je velmi drahý, protože se sbírají jenom dva vrchní lístky…

Čaj  je asi nejznámějším  a nejdůležitějším vývozním artiklem  srílanské ekonomiky. Čaj se na Srí lanku dostal jako náhražka zničených kávovníkových plantáží  v 19. století. Jako první začal s pěstováním čaje v rovce 1867 James Taylor. S pěstováním začal v oblasti jihovýchodně od KAndy  na plantáži Loolecondera.

Ceylonský čaj můžete nakoupit všude.  Ovšem ty nejlepší čaje , co se týká kvality  a výběru, nakoupíte  ve specializovaných obchodech. Pokud navštívíte čajové plantáže , kde je možná ochutnávka čaje , tak nakoupíte nejenom kvalitní čaj , ale můžete i vybírat z těch pro Vás nejlahodnějších.

Většina kvalitních čajů se vyváží . Na Srí Lance si kvalitní  čaj můžete dát na plantážích , ve vybraných restauracích , penzionech a obchodech.

Jana Schlitzová
Jana Schlitzová

Má první cesta za hranice byla do NDR, tady jsem poprvé spatřila moře. Následovaly Maďarsko, Jugoslávie, Bulharsko. Když se otevřely hranice, stačila na několik let Evropa, to už byly cesty s dětmi. Od chvíle, kdy jsme poprvé s dětmi navštívili Asii, je poznávání, psaní a fotografování mým druhým zaměstnáním a stále mě to baví. Nádherná místa a zákoutí naší země, krásné České republiky, teprve objevuji a mám co dohánět.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *