• Menu
  • Menu

Myanmarské zajímavosti – řemesla

Domů » Všechny destinace » Zahraničí » Asie » Myanmar /Barma/ » Myanmarské zajímavosti – řemesla

Cigára, deštníky a klobouky

Barma je země plná nádherných lidí, pagod, krásné přírody, hor  i mořských pláží. Je to jedna z mála zemí, kde můžete i v dnešní době vidět, pro nás už dnes zapomenutá řemesla. Výroba hedvábí z lotosů, pěstování plodin na plovoucích zahradách. Nevím, zda cigára, deštníky a klobouky patří k sobě, ale v Myanmaru to vypadá, že ano. Společné pak mají nejenom, že jsou  exotické a krásné, ale i to že jsou udělané ručně a z přírodních surovin.  Myanmarské ženy i muži rádi kouří a cigára k nim patří. Klobouky a deštníky pak plní funkci ochrannou i estetickou.

ruční výroba cigár Myanmar

Papírové deštníky

Jejich historie sahá zřejmě do Číny, odtud se pak postupně jejich výroba rozšířila do dalších asijských zemí. Velice krásné deštníky jsme viděli i v Thajsku, Laosu, Kambodži i Vietnamu. Krásné papírové deštníky jsme také obdivovali při návštěvě další asijské země, Myanmaru. Asi nejvíce pak u jezera Inle Lake. Papír pro řemeslnou ruční výrobu se vyrábí z morušové buničiny. Hotové papírové pláty  se  poté barví  a nanášejí se na ně různé vzory. Střední část deštníku je vyráběna ze dřeva nebo bambusu.

papírové deštníky Myanmar
papírové deštníky Myanmar

 

Slaměné klobouky

V jižní a jihovýchodní Asii je velmi rozšířeným typem slaměného klobouku kuželový klobouk. Na hlavu se připevňuje většinou šátkem a jeho kuželový tvar má sloužit k tomu, aby ochraňoval hlavu před sluncem a deštěm. O jedné z jeho funkcí jste možná dosud neměli ani zdání a zde se ukáže vlastně jeden z důvodů, proč je vyroben ze slámy. Pokud jej totiž ponoříme do vody, má funkci také jakéhosi ochlazovače hlavy. Z toho vyplývá, že je vhodný zejména do horka a ne do zimy. Klobouky nosí hlavně lidé pracující venku a zemědělci. Slaměný klobouk, ale plní i funkci estetickou a tak je možné si vybrat z nepřeberné škály tvarů i barev.

Klobouky Myanmar
Slaměné klobouky Myanmar
Slaměné klobouky Myanmar

Cigára

Výrobu „ zdravých„  cigár jsme mohli vidět v jedné z dílniček na jezeře Inle Lake. Ženy vyrábějí cigára z přírodních surovin. List Cherroot,  tabák, který se používá jako svrchní list na cigáro – doutníček, jako další přísady jsou tamarind, hnědý cukr, med,  rýžové víno, banán, ananasový květ, lepkavá rýže na finální dodělání. Ženy dokáží za den vyrobit až 500 ks cigár. Můžeme věřit i tomu, že cigára, ze zdravých surovin pomáhají i proti některým nemocem.

cigára Myanmar
ruční výroba cigár Myanmar
Jana Schlitzová

Má první cesta za hranice byla do NDR, tady jsem poprvé spatřila moře. Následovaly Maďarsko, Jugoslávie, Bulharsko. Když se otevřely hranice, stačila na několik let Evropa, to už byly cesty s dětmi. Od chvíle, kdy jsme poprvé s dětmi navštívili Asii, je poznávání, psaní a fotografování mým druhým zaměstnáním a stále mě to baví. Nádherná místa a zákoutí naší země, krásné České republiky, teprve objevuji a mám co dohánět.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *